E atmosferă de sărbătoare la Castelul Săvârșin din județul Arad pentru că astăzi este ziua de naștere a Principesei Margareta. Cu această ocazie, Custodele Coroanei române și Principele Radu au ținut neapărat să petreacă împlinirea a 68 de ani la Săvârșin, locul de care Familia Regală este foarte atașată.
„Astăzi, Principesa Moștenitoare Margareta își serbează ziua de naștere. Principesa Moștenitoare și Principele Radu petrec ziua la Castelul Săvârșin, înconjurați de familie și de prieteni. Alteța Sa Regală mulțumește tuturor celor care i-au adresat urări cu această fericită ocazie!”, a anunțat Casa Regală a României.
Ziua de naștere a Principesei Margareta a României, celebrată la Castelul Săvârșin
Principesa Margareta a mărturisit că domeniul de la Săvârșin locul său preferat deoarece trăiește „prezența Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit și l-a iubit atât de mult”. Aici, Familia Regală își petrece sărbătorile, fiind atașată de zonă și de oamenii locului.
Principesa Margareta a României s-a născut în 1949, în orașul Lausanne din Elveția. Este prima fiica a fostului suveran Mihai I al României și al soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. Principesa Margareta a fost botezată în credința ortodoxă de Prințul Filip, Duce de Edinburg, rudă a familiei regale elene, principe consort al reginei Elisabeta a II-a. Alteța Sa Regală este a 82-a pe linia succesorală a tronului britanic. De asemenea, este verișoară de gradul al doilea cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei, fostul rege Simeon al II-lea al Bulgariei, marele duce Henri de Luxemburg, arhiducele Karl al Austriei, ducele Carlos de Parma, principele moștenitor Alexandru al Serbiei și Iugoslaviei și principele moștenitor Pavlos al Greciei.
În 1997, Regele Mihai a numit-o drept succesoare a Casei Regale de România. Constituția din 1923 stabilea succesiunea după legea salică, însă Principesa Margareta și surorile sale nu ar fi putut succede la tronul României.
La 1 martie 2016, Principesa Margareta a fost desemnată Custodele Coroanei române, la cererea Majestății Sale, Regele Mihai, în urma Consiliului Regal desfășurat la Morges, în Elveția. Alteța Sa Regală duce la îndeplinire toate acțiunile publice ale Regelui Mihai, pe care-l reprezintă. Decizia a venit în urma degradării stării de sănătate a Majestății Sale, care a fost diagnosticat cu leucemie cronică și supus unei intervenții chirurgicale care necesită un tratament complex.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro