Principalele declarații ale lui Stelian Tănase:

Despre negocierile eșuate dintre PNL, USR PLUS și UDMR

  • Avem două soluții, în principal.
  • Una, dacă președintele Klaus Iohannis vine cu propunerea, are un dosar pe care îl va pune pe masă, pentru că tentativa de a ajunge la un acord din weekend i-a dat elementele constitutive ale unui scenariu propriu.
  • Al doilea lucru, dacă se va așeza la masă și va asculta toate propunerile care i se arată.
  • Nu știu în ce măsură, în acest moment, președintele are deja o viziune asupra soluției. Când l-a propus pe generalul Nicolae Ciucă premier interimar s-a gândit la o soluție pe termen lung. E un general pe bune, nu este precum Gabriel Oprea sau alții.
  • Problema este dacă președintele Klaus Iohannis s-a gândit la această propunere în mod serios sau a fost doar o soluție de pasaj, până când partidele ajung la un acord.

Nu avem foarte multe șanse ca până la Crăciun să avem rezolvată această problemă, va dura.

Stelian Tănase:

Despre șefia Camerei Deputaților

  • Nu există o soluție, se vor așeza la o masă și cred că cel mai puțin pregătit pentru asemenea lucruri care se petrec în politică se va ridica de la masă, iar acela va pierde negocierile.
  • E o chestiune de război al nervilor, câștigătorul va fi acela care se va ridica ultimul de la masa tratativelor.
  • Partidele încearcă să folosească regulile, procedurile și Constituția în sens propriu, fiecare are o altă interpretare. Eu cred că lucrurile sunt simple, se pune pe masă rezultatul final pe care ni l-a dat BEC.

PSD  a luat cele mai multe voturi, dar el nu poate să guverneze, pentru că este izolat pe scena politică.

Stelian Tănase:

  • În acest moment, posibilitatea de a realiza o majoritate este în zona PNL, USR PLUS, UDMR, care deja s-au întâlnit. Au ratat prima rundă de negocieri, dar nu este obligatoriu să o facă în continuare, pentru că toți vor să fie confortabili la putere, mai ales că se anunță o guvernare de 4 ani.

Despre desemnarea premierului

  • Trebuie luate în considerare rezultatele de la alegeri, numărul de voturi și apoi numărul de mandate, și în ordinea aceasta să se dea funcțiile.
  • Funcția de premier nu este la negociere, funcția de premier este în buzunarul președintelui.
  • Legat de împărțirea funcțiilor, prima tragere revine PNL-ului, care a luat cele mai multe voturi, după urmează USR și UDMR.
  • Am auzit teoria și la USR, și la UDMR că sunt trei funcții, trei partide și fiecare trebuie să ia câte o funcție. Este falsă, pentru că nu au luat voturi în mod egal. E aritmetică simplă, trebuie aplicată.

Președintele poate să vină cu o variantă din afara celor trei partide, fie din societatea civilă, fie din mediul universitar și să spună ”acest om poate să vă adune la masă și să realizați o guvernare”.

Stelian Tănase:

  • Cele trei partide s-au grăbit și au făcut ceea ce au spus că nu vor face. Au spus că vor discuta programe, proceduri și ne-am trezit că au pus pe masă liste cu nume de ministere și de funcții.
  • Nu au stabilit regulile de joc, pentru că dacă stabileau regulile de joc, ar fi fost mult mai simplu acum.

PSD îl vrea pe Alexandru Rafila premier, într-un guvern minoritar sau unul de uniune națională. PNL, USR-PLUS și UDMR nu s-au înțeles în două zile de negocieri dacă îl susțin pe Florin Cîțu sau pe Dacian Cioloș, ambele nume ajungând astăzi pe masa președintelui. În lipsa unei înțelegeri, și UDMR va merge cu o propunere de premier – Kelemen Hunor. Partidul AUR îl propune premier pe Călin Georgescu, după ce a respins categoric orice coaliție de guvernare cu celelalte partide.

Vorbim cu Stelian Tănase despre scenariile posibile după
șase ore de consultări la Cotroceni, șefia Camerei Deputaților, mărul
discordiei care a blocat negocierile PNL-USR PLUS-UDMR, discuțiile AUR cu PSD și
PNL, riscurile unui Executiv cu patru partide și șansele unui Guvern de uniune
națională.

Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News