UPDATE ora 21:45. Liviu Dragnea, declarații după ședința CExN PSD.
UPDATE ora 21:20. Codrin Ștefănescu, declarații după ședința CExN PSD.
UPDATE ora 21:10. Gabriela Firea face declarații, după ședința CExN PSD. Primarul Capitalei a declarat că au fost 39 de voturi pentru susținerea lui Dragnea, în timp ce 10 oameni i-au cerut liderului PSD să facă un pas înapoi.
UPDATE ora 20:50. Daniel Florea a cerut excluderea Gabrielei Firea din partid, potritiv unor surse. Propunerea nu a fost acceptată și nu a fost supusă votului. Mihai Tudose și Marcel Ciolacu au ieșit din sală vizibil supărați.
UPDATE 20.30 Liderii PSD au votat, în majoritate, pentru susținerea lui Liviu Dragnea. Potrivit unor surse, au fost 53 de voturi pentru susținerea lui Liviu Dragnea și numai 8 voturi contra.
UPDATE 19.50 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a luat cuvântul, pentru prima dată în această ședință. El a început prin a răspunde punctual la acuzațiile din scrisoarea inițiată de Adrian Țuțuianu, Gabriela Firea și Paul Stănescu. La finalul pledoariei sale, ar urma să se dea un vot. Unii social-democrați spun ca vă fi un vot de încredere pentru Liviu Dragnea.
UPDATE ora 18.15 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că va exista un vot, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național. deocamdată, liderii și-au expus, fiecare, nemulțumirile în interiorul ședinței, fără a se contura o concluzie clară.
”Normal că trebuie să existe un vot”, a spus președintele, într-o pauză.
UPDATE ora 18.00 Discuții de peste cinci ore în Comitetul Executiv al PSD. Liderii reuniți la Palatul Parlamentuui au primit covrigi și au voie să iasă la toaletă pe rând. Social-democrații spun că ședința s-ar putea prelungi peste ora 20.00 și, pentru că nu s-a ajuns la o concluzie, este posibil să se organizeze o nouă ședință, săptămâna viitoare.
Contestatarii își susțin argumentele din scrisoarea deschisă lansată în urmă cu câteva zile, și în care cer demisia lui Liviu Dragnea din toate funcțiile și asigurarea interimatului de către Viorica Dăncilă la șefia PSD.
Eventuale sancțiuni, subiecte tabu
UPDATE 16.40 Liderii de bază ai PSD au luat cuvântul în ședință. Scrisoarea puciștilor a fost subiectul central, iar liderul de la Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, și-a asumat conținutul. S-a vorbit despre lipsa de comunciare din partid, despre faptul că deciziile se iau într-un cerc restrâns și că ar trebui o consultare mai largă. Discuțiile au fost relativ calme, iar social-democrații caută soluții „să rămână uniți”. Până la această oră, nu s-a pus problema unor sancțiuni, solicitări de demisii sau de excludere, nici față de Gabriela Firea, nici față de Liviu Dragnea.
Stănescu cere ca amnistia și grațierea să se facă prin Parlament
UPDATE ORA 16.00 Vicepremierul Paul Stănescu a vorbit în ședința CExN, el cerând ca o lege privind amnistia și grațierea, care se justifică în an Centenar, să fie asumată prin Parlament și nu prin Ordonanță de Urgență, în Executiv.
Până la acest moment s-au discutat punctele din scrisoarea deschisă lansată public de cei trei lideri, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu.
Încă nu s-a conturat nicio decizie și nici nu s-a vorbit despre o demisie a președintelui PSD sau un vot în acest sens.
Dăncilă anunță că nu demisionează, Dragnea spune că nu vrea ca partidul să se rupă
UPDATE 15.00 Premierul Viorica Dăncilă a vorbit în ședința CExN. Le-a transmis social-democraților că ea merge în continuare cu echipa care a propus-o. Ea a precizat că nu demisionează.
Liderul Liviu Dragnea a vorbit în debutul CExN, când a arătat că nu dorește ca partidul să se rupă și le-a reproșat contestatarilor săi că nu și-au exprimat nemulțumirile în interiorul partidului.
În plus, președintele PSD i-a asigurat că se va merge în continuare cu toate legile controversate.
Firea le-a spus colegilor despre nemulțumirile în legătură cu proiectele Capitalei: Nicio vorbă despre demisii sau retrageri din funcție!
UPDATE 14.30 În interiorul ședinței, a vorbit, mai întâi, Gabriela Firea. Primarul Capitalei a enumerat, din nou, proiectele blocate de Guvern, precum problema ELCEN-RADET, centura Capitalei. După Firea, a luat cuvântul minsitrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, cea care a cerut ca, mai întâi, să fie analizată documentația pentru fiecare proiect. Vor fi cel puțin 20 de vorbitori. Surse din PSD au precizat, pentru Libertatea, că sunt mari șanse ca la finalul acestei ședințe să nu se ia nicio decizie, ci doar să fie expuse problemele. Filialele indecise cer ca o altă ședință a Comitetului Executiv Național să fie convocată săptămâna viitoare, când să se ia măsuri și să se găsească soluții.
UPDATE ora 13:00. Comitetul Executiv Național al PSD a început cu întârziere. Dăncilă a avut discuții cu „aripa Dragnea” în biroul de la Parlament, în timp ce „aripa anti-Dragnea”, condusă de Gabriela Firea, Paul Stănescu, Niculae Bădălău și Adrian Țuțuianu, s-a prezentat în sala de ședință și așteaptă venirea celorlalți lideri. Gabriel Firea spune că se așteaptă să fie exclusă din partid, și precizează că încă nu știe ordinea de zi a Comitetului Executiv Național.
Foto principală: Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE ora 12:40. Gabriela Firea l-a atacat, din nou, pe Dragnea înainte de CExN.
„Se va cere excluderea mea din PSD și remanierea a doi miniștri, Stănescu și Toader”, a spus aceasta, în momentul în care a ajuns la Parlament.
UPDATE ora 12:00. Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament, în biroul lui Liviu Dragnea.
„Voi spune ce am de spus în Comitetul Executiv”, a spus premierul.
UPDATE ora 11:40. Marian Oprișan a declarat, înainte de CEX-ul PSD, că „nu moare de dragul lui Liviu Dragnea”.
„Știți că nu mor de dragul lui Liviu Dragnea, dar aici miza este România, a spus liderul PSD Vrancea, la Parlament”, a declarat Oprișan.
El a mers în biroul lui Liviu Dragnea.
Debarcarea lui Dragnea
Foștii apropiați ai lui Liviu Dragnea au inițiat o scrisoare prin care au arătat declinul partidului și au enumerat problemele provocate de președintele social-democrat. Ca atare, cer ca Liviu Dragnea să plece din fruntea PSD.
Potrivit statutului, nu există o altă modalitate de revocare a președintelui PSD decât aceeași prin care a fost ales: alegeri interne, prin votul celor 500.000 de membri de partid.
Există, însă, varianta unui vot în Comitetul Executiv prin care liderii să-i ceară lui Liviu Dragnea să-și dea demisia. Ori șeful social-democraților a spus, în repetate rânduri, că va rămâne la conducere atât timp cât îl susține partidul, iar votul din partid arată susținerea.
Dacă, la finalul zilei, Liviu Dragnea va pleca de la șefia PSD, interimar în locul lui ar urma să vină chiar Viorica Dăncilă, până la organizarea unui Congres, care să aleagă un alt președinte cu atribuții depline. O altă variantă de interimar, luată în calcul de social-democrați, a fost și Marian Neacșu, secretarul general PSD.
Surse din partid au declarat, pentru Libertatea, că Dăncilă ar fi agreat să preia frâiele provizoriu, la schimb cu garanția că vă fi, ulterior, „detașată” din nou la Bruxelles.
De la prieteni la dușmani – harta susținerii
Gabriela Firea, prima intrată oficial în conflict cu Liviu Dragnea, Paul Stănescu – vicepremier și lider PSD Olt și Adrian Țuțuianu – fost ministru al Apărării și lider PSD Dâmbovița – sunt cei trei care au inițiat scrisoarea. Alături de ei ar fi mai mulți lideri din țară, peste 30 în total.
Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, un alt apropiat al lui Liviu Dragnea, a întors și el armele, alături de filiala sa, PSD Ialomița.
Gruparea Mihai Tudose – Brăila, Marcel Ciolacu – Buzău, Niculae Bădălău – Giurgiu – este un alt motor de negociere anti-Dragnea. Lor li s-au alăturat, potrivit unor surse din partid, și Vasluiul, Clujul, Maramureșul, Vrancea, Suceava, Constanța, Tulcea și Argeș.
Dacă susținătorii președintelui PSD rămân pe poziții (Teleorman, Dolj, Botoșani, Neamț, Bacău, Hunedoara, Bihor), mai multe organizații rămân indecise, iar un vot pentru schimbarea lui Dragnea ar putea fi influențat de ele: Harghita, Covasna, Mureș, Călărași.
Dincolo de filialele județene, în Comitetul Executiv mai au drept de vot și alte foruri PSD, precum TSD (tineretul), OFSD (femeile), OPSD (pensionarii), Diaspora și Republica Moldova, vicepreședinții regionali, liderul din Parlamentul European, liderii de grup.
Execuțiile din PSD
Social-democrații au știut aproape întotdeauna să-și execute persoanele inconfortabile în interior. De fațadă, s-a ales varianta demisiilor unilaterale. Au fost puține excepții, precum excluderea lui Valeriu Zgonea, din 2016.
Adrian Năstase a plecat de la șefia PSD în 2005, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, iar partidul nu l-a mai susținut.
Mircea Geoană pierduse și el prezidențialele din 2009 și a fost debarcat de la conducerea partidului „în mod statutar”, când Congresul l-a ales pe Victor Ponta președinte. În culise, însă, jocurile au fost făcute tot de Liviu Dragnea, astfel încât Geoană să piardă cursa.
Un cuvânt decisiv a avut Liviu Dragnea în partid și pentru debarcarera lui Victor Ponta. El a demisionat de la conducerea PSD, în iulie 2015, sub pretextul alegerilor prezidențiale pierdute și dosarul Turceni-Rovinari, în care era anchetat.
Negocieri de ultimă oră în PSD. Cum a condiționat Dragnea o posibilă retragere
Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea ar negocia o „pace” în partid. Astfel, acesta ar fi transmis că este dispus să se retragă, dacă Guvernul va adopta urgent Ordonanța prin care persoanele condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei.
Intenția a fost exprimată clar de președintele PSD, la Neptun, când cerea Executivului să vină cu o soluție, în termen rezonabil, pentru ca oameni nevinovați să nu execute pedepsele.
Dragnea recunoștea atunci că nu știe dacă propunerea poate fi amnistia, revizuirea pedepselor sau altă variantă.
Ce prevede scrisoarea anti-Dragnea
Semnatarii scrisorii anti-Dragnea, document conceput în 19 puncte, susţin, printre altele, că situaţia juridică „vulnerabilă” a lui Liviu Dragnea „a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului” şi că este de datoria lor „de oameni politici responsabili” să analizeze această situaţie şi să decidă care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolideze structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019 şi pe cele locale şi parlamentare din 2020.
Ei adaugă că printre cauzele care au dus la actuala situaţie conflictele interne şi „războiul permanent în care se află PSD”.
Primarul Gabriela Firea susţine că aceia care au semnat scrisoarea sunt suficient de mulţi cât să conteze în CExN al PSD. „Suntem suficient de mulţi preşedinţi de organizaţii judeţene, membri ai Comitetului Executiv care aderăm la principiile şi valorile exprimate în acest document, dar decizia a fost aceea ca pentru această etapă să fim cele trei persoane care să asumăm public conţinutul acestei declaraţii comune privind starea PSD. Noi nu vrem destabilizarea PSD, aşa cum s-a vorbit în această perioadă. Vreau să atragem atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, aşa cum se întâmplă cel puţin în ultimul an de zile, iar ceea ce am exprimat eu în cadrul Comitetului Executiv de la Neptun nu a fost o situaţie singulară. (…) Noi nu dorim să rupem partidul, noi spunem că nu este normal ca o formaţiune politică ce a primit votul românilor pentru a conduce ţara într-un fel bun să fie blocată şi strivită ca percepţie publică pentru faptul că se iau nişte măsuri care nu sunt rodul şi rezultatul consultărilor”, a declarat miercuri Gabriela Firea.
Senatorul Adrian Ţuţuianu a afirmat, la rândul său, că scrisoarea reprezintă un semnal de alarmă şi un apel public către toţi colegii de partid care vor migra către alte formaţiuni dacă o serie de probleme nu se vor rezolva.
Al treilea membru al Comitetului de iniţiativă care a lansat scrisoarea, vicepremierul Paul Stănescu, este de părere că PSD se află într-un moment de cotitură. Joi seară el a mai spus că speră ca, după reuniunea CExN, toţi parlamentarii social-democraţi care au plecat din partid să revină în PSD şi să se întărească astfel majoritatea parlamentară.
Stănescu a confirmat și că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă legată de preluarea preşedinţiei PSD în cazul în care Liviu Dragnea nu ar mai fi liderul partidului.
Liviu Dragnea a ironizat scrisoara contestatarilor
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o luare de poziţie după apariţia scrisorii, miercuri, în cadrul căreia a ironizat demersul şi a anunţat convocarea CExN pentru vineri, 21 septembrie. „Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă. N-am citit-o pe toată, dar din cât am apucat să citesc am înţeles de fapt care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii, care nu trebuie să se implice în politică. În rest, la CExN o să vorbesc suficient de bine, de mult şi de apăsat”, a afirmat Dragnea.
Reacţiile din partea liderilor de la centru şi din teritoriu ai PSD nu au întârziat să apară. Unii preşedinţi de organizaţii s-au poziţionat alături de semnatarii scrisorii, în timp ce alţii se declară împotriva acestui demers. Scrisoarea a primit şi susţinerea foştilor premieri social-democraţi Victor Ponta şi Sorin Grindeanu.