La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.
„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Vedetele care au cântat ”Deșteaptă-te, române”
Mulți dintre artiștii cunoscuți ai României au interpretat ”Deșteaptă-te, române” la evenimente cu totul speciale. Printre cei care au cântat imnul național al României se află Andra, Marcel Pavel, Angela Gheorghiu, Iulia Stănescu, Cătălin Josan și alți câțiva.
Andra mai că l-a făcut să plângă pe Lucian Bute, înaintea meciului disputat cu Jean-Paul Mendy, în 2011, când pugilistul român a pus în joc titlul mondial în versiunea IBF, la categoria supermijlocie. Cu timbrul ei, solista a interpretat impecabil imnul României, înaintea confruntării, făcându-l pe Bute să fie la un pas de a izbucni în lacrimi.
Invitat la deschiderea oficială a noului stadion Național Arena, Marcel Pavel a uitat versurile imnului.
Iată și o interpretare deosebită a sopranei Angela Gheorghiu alături de Corul Academic Radio.
Ce versuri are imnul Romaniei – Desteapta-te, romane