„A fost o perioadă, între 26 iunie și 11 iulie, când din cauza unor update-uri tehnice la Alerte.MS, unitățile medicale nu au putut să încarce numărul pacienților vindecați”, ne-au spus oficiali care se ocupă cu bilanțul zilnic.
Aceasta a fost explicația pentru creșterea fulminantă a vindecărilor din 13 iulie, când au fost raportați 1.057 de pacienți care au scăpat de COVID. Aceștia au fost raportați în bilanțul din ziua respectivă după ce în perioada 26 iunie – 11 iulie nu a putut fi trecut în sistem numărul vindecărilor.
Reprezentanții Grupului pentru Comunicare Strategică au precizat că problemele platformei au fost remediate, după 13 iulie, instituțiile medicale putând să adauge la zi numărul vindecaților.
„După ce s-a terminat procesul de update, unitățile sanitare au reușit să încarce datele, însă nu le-au încărcat doar pe cele din ultimele 24 de ore, ci au încărcat și persoanele care au fost externate și declarate vindecate în perioada la care facem referire, dar care nu au fost înscrise până atunci în platforma Alerte.MS”, au transmis reprezentanții GCS.
Probleme și cu raportarea deceselor de COVID-19
Probleme mai grave cu transmiterea către populație a datelor legate de pandemie au fost la raportarea deceselor. Acestea au fost semnalate inițial în aprilie de Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, la scurt timp după ce a fost demis.
„Există indicii că există diferențe între decesele raportate, mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”, a anunțat atunci Vlad Voiculescu.
După declarațiile făcute de Vlad Voiculescu, noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă anunța că au fost depistate diferenţe între raportările făcute de un spital pe diferite platforme.
Mai mult, raportul ministrului sănătății arăta însă că 25% dintre decesele COVID înregistrate în 2020 de Institutul Național de Statistică (care vin de la medicii care au completat certificatele constatatoare de deces) nu au fost incluse și în raportările Grupului de Comunicare Strategică către public la vremea producerii lor.
Decesele neraportate anterior au început să fie introduse în bilanțul zilnic din data de 28 mai, iar până pe 10 iulie au fost trecuți în date 3.572 de pacienți care au murit din cauza noului coronavirus, dar care nu au fost trecuți inițial în cifre.
Ulterior, pe 11 iulie autoritățile nu au mai anunțat decese anterioare în datele zilnice, iar raportatea lor nu s-a mai făcut cu regularitate.
Într-un răspuns oferit ziarului Libertatea, reprezentanții INSP au transmis: „Bazele de date sunt verificate și corectate permanent, astfel că, periodic, pot suferi modificări. Acest proces este unul firesc, pe care îl urmează toate statele lumii, îndeosebi în situații speciale, precum cea a pandemiei de COVID-19”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro