„Ni s-a spus că 16 februarie va fi ziua atacului, dar noi o vom face Ziua Unității. În această zi, vom arbora steagul național, ne vom însemne albastre și galbene și vom arăta lumii întregi unitatea noastră”, a spus liderul ucrainean, într-un mesaj adresat națiunii.
„Ne sperie cu un mare război și au stabilit și data pentru invazia militară”, a mai spus Zelenski, adăugând că „nu e prima dată” când Rusia face acest lucru.
Ei duc un război sistematic cu noi pe toate fronturile. În sectorul energetic, ne limitează furnizarea de gaze, electricitate și cărbune. Pe frontul informațiilor, încearcă să semene panica în rândul cetățenilor și investitorilor prin intermediul presei.
Volodimir Zelenski:
Rapoartele serviciilor de informații americane transmise presei internaționale sugerează că forțele comasate de Rusia în jurul granițelor Ucrainei sunt acum suficient de mari pentru a lansa un atac major.
Informațiilor serviciilor secrete arată că invazia ar putea începe după runda de discuții care va avea loc marți între cancelarul german Olaf Scholz și președintele rus Vladimir Putin la Kremlin.
Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, pe baza informațiilor primite de la CIA, SUA și-au informat, la finalul săptămânii trecute, aliații NATO că există temeri că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat miercuri, pe 16 februarie.
Oficialii americani spun că Rusia a adunat peste 130.000 de soldați la granițele Ucrainei, care vor începe atacul prin bombardarea cu rachete a marilor orașe și a pozițiilor de apărare ale fostei republici sovietice cu rachete, iar apoi vor folosi tancurile pentru a înainta.
Între timp, premierul britanic Boris Johnson a declarat că situaţia este „foarte, foarte periculoasă” în Ucraina şi că o invazie rusă este posibilă „în următoarele 48 de ore”.
„Suntem în pragul dezastrului, dar este încă timp pentru Putin să facă un pas înapoi, iar ceea ce îndemnăm pe toată lumea este să se angajeze în dialog”, a declarat Boris Johnson luni, într-un discurs transmis de televiziunile britanice, potrivit Agerpres.
Deși Kievul acuză Washingtonul şi Londra de alarmism privind riscurile acestui iminent atac rus, Boris Johnson a dat asigurări că „probele sunt foarte clare”.
„Există circa 130.000 de soldaţi comasaţi la frontiera ucraineană şi tot felul de alte semne care indică pregătiri serioase de o invazie. Semnele arată, aşa cum a spus preşedintele (american Joe) Biden, cel puţin că pregătesc ceva care ar putea avea loc în următoarele 48 de ore”, a afirmat premierul britanic.
Astăzi, 14 februarie, Statele Unite au anunțat că își închid ambasada de la Kiev și că își vor muta diplomații în vestul Ucrainei.