Ceremonia a fost organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei.

În afara președintelui Iohannis, au fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Bogdan Aurescu, ministrul de externe, Cătălin Predoiu, ministrul de justiție, și Vasile Dâncu, ministrul apărării, precum și ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

„Aduc un pios omagiu victimelor Holocaustului și reiterez angajamentul ferm de a nu uita și de a transmite generațiilor viitoare misiunea prezervării memoriei Holocaustului. Promovarea drepturilor și a libertăților fundamentale, respectarea adevărului istoric și înțelegerea cauzelor care au determinat apariția unor asemenea atrocități ne dau asigurări că astfel de crime împotriva umanității nu vor mai avea loc niciodată”, a spus președintele Iohannis, în discursul său.

Potrivit lui Iohannis, „pandemia de COVID-19 a amplificat virulența atacurilor antisemite și a creat un cadru propice răspândirii teoriilor conspirației și a dezinformărilor”. 

„Astăzi, pericolele la adresa democrației îmbracă forme noi și înșelătoare. Exacerbarea antisemitismului, a xenofobiei, a intoleranței, a rasismului și a discriminării, încercările de reabilitare a criminalilor de război, ca și abdicarea de la apărarea valorilor supreme ale umanității pot readuce în actualitate experiențele tragice ale istoriei”, a subliniat președintele.

Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment. Toate acestea riscă să pericliteze progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani în domeniul asumării trecutului și combaterii extremismelor.

Klaus Iohannis:

„Este imperativ ca fiecare dintre noi să spună un „NU!” hotărât urii, minciunii, dezinformării, teoriilor conspirației, pentru că doar așa poate fi garantată respectarea valorilor și a principiilor democratice”, a mai transmis Iohannis.

Holocaustul, genocidul populației evreiești, a făcut circa șase milioane de victime în toată lumea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În România, Holocaustul a dus la exterminarea a circa 280.000-380.000 de evrei și 11.000 de romi, potrivit raportului oficial al Comisiei Wiesel, notează G4Media.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

 
 

Urmărește-ne pe Google News