Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită astăzi pentru al cincilea an consecutiv.

Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internaţională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie, prin rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012.

ONU speră ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor, şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.

„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia sa adoptată prin consens.

Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ”fără sărăcie”, ”foamete zero”, ”sănătate și bunăstare”. Pentru a le promova, ONU folosește imaginea simpaticelor personaje de desene animate ”ștrumfi” și le recomandă utilizatorilor rețelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.

Ziua dedicată ”fericirii mondiale” coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual în 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze.

Pe 20 martie este și echinocțiul de primăvară 2017.

Ziua Internațională a Fericirii. Cât de fericiți sunt românii

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetarea a Calității Vieții, între 60 și 70% dintre români sunt mai degrabă fericiți decât nefericiți. Suntem departe de Suedia sau Germania, dar aproape de Italia și Bulgaria. Raportat însă la nivelul întregii Uniuni Europene, suntem însă mai degrabă în partea nemulțumită.


Sursă hartă: Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții.

 
 

Urmărește-ne pe Google News