În 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor. Tot într-o zi de 4 octombrie, în 1228, a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor.
Instituirea Zilei internaționale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție. Cu timpul a devenit ziua în care se aduce un omagiu tuturor animalelor, din toate țările lumii.
Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin’s Act” și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.
La 2 octombrie 2016, a avut loc în Piața Victoriei din București un eveniment organizat de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) pentru promovarea și susținerea drepturilor animalelor din România. La eveniment au fost avute în vedere toate formele de cruzime față de animale, începând cu abuzurile asupra animalelor sălbatice și continuând cu cele comise în stradă, ecarisaje, laboratoare, circuri, grădini zoologice, abatoare, ferme etc.