Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.
Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli.
Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare.
Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat.
De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Ediția din 2017 a campaniei internaționale a Coaliției de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian se numește Your Voice Has Power și se referă la faptul că fiecare dintre noi poate ajuta femeile care se confruntă cu această afecțiune. Oricine îi poate schimba unei femei viața dacă alege să spună mai departe ceea ce știe despre cancerul ovarian.
În România, #voceaTAseaude este un îndemn adresat tuturor celor care știu cât de importantă este depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente. Toți aceștia sunt invitați să transmită mai departe informația, să le amintească femeilor să aibă grijă de ele și, în final, să accepte că vocea lor chiar se aude.
Dacă este depistat la timp, cancerul ovarian poate fi tratat
„Deși numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.”, ne atenționează dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog.
Diagnosticarea cancerului ovarian în primele stadii poate salva vieți. Cu toate astea, pentru că femeile nu merg anual la consult preventiv, este diagnosticat la un stadiu avansat.
Cancerul ovarian poate fi depistat prin:
- ecografie abdominală sau transvaginală;
- tomografie computerizată sau RMN;
- test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral;
- laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral;
biopsie.
România, înscrisă astăzi în Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian
„Mă bucur mult să întâmpin Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în Coaliția noastră de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Sunt convinsă că prin această inițiativă globală putem, împreună, să atragem atenția asupra cancerului ovarian și să le ajutăm cu adevărat pe femeile din întreaga lume care se confruntă cu această afecțiune cruntă.”, spune Elisabeth Baugh, președinte al Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.
„Parteneriatul cu Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian face parte din eforturile pe care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) le depune pe de o parte pentru a le face viața mai ușoară pacientelor care se confruntă cu cancerul ovarian și, pe de altă parte, pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, astfel încât femeile să devină conștiente de cât de important este să meargă preventiv la medic o dată pe an și nu doar atunci când apar probleme. Ne dorim să le convingem să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și pentru asta mă bucur că partenerii noștri de la Coaliția Internațională ne oferă resursele și informațiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele.”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.