Zeci de oameni s-au îmbrăcat în ii, azi la prânz, şi au ieşit în Piaţa Mică a oraşului Sibiu, ca să se prindă în Hora Sânzienelor. Alături de ei au fost membrii grupului ”Teleormanul”, condus de Florin Vasilică, care au adus obiceiuri de Sânziene, specifice zonei din care provin. ”Este al treilea an când sărbătorim, astfel, cămaşa românească. Acesta este, deja, unul dintre cele mai importante evenimente ale verii, în Sibiu, un eveniment asumat nu doar de tinerele din oraşul nostru. Este o acţiune pe gustul publicului, ce reuşeşte să aducă bluza populară în contemporaneitate”, a spus Mirela Iancu, director în cadrul Complexului Național Muzeal ”Astra”.
Și în Gorj a fost azi sărbătoare mare, de Ziua Iei. Aici, mii de oameni îmbrăcați în cămașa românească participă, timp de două zile, la un eveniment organizat pentru a băga ia în cartea recordurilor, dar și pentru a o confirma ca obiect al patrimoniului universal. Vineri și sâmbătă, iubitorii tradițiilor românești participă la acțiunea ce se desfășoară la Târgu Jiu și în satul natal al sculptorului Constantin Brâncuși, la Hobița. De la mic la mare, oamenii au venit în straie populare, iar în câteva ore, rețelele de socializare au fost invadate de fotografii cu oameni îmbrăcați popular. Printre participanți s-au aflat și vedete. unul dintre cei care s-au încadrat bine în peisaj a fost actorul Toma Cuzin, din serialul ”Las Fierbinți”.
Vechi de peste un secol sau mai noi, împodobite cu simboluri locale sau flori, iile au împânzit parcurile în care sunt amplasate opere brâncușiene, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Parade ale iei au avut loc la Târgu Jiu și Hobița, aici fiind organizate târguri ale meșterilor populari și spectacole, timp de două zile. În această perioadă, autoritățile locale speră ca 5.000 de paricipanți să poarte ia, pentru a putea intra în Cartea Recordurilor. Șefii județului Gorj sunt mult mai optimiști și aștaptă să fie înregistrați 10.000 de purtători de ii, în cele două localități în care au loc evenimentele, Târgu Jiu și Hoțița, și spun că se lucrează deja la documentația pentru înscrierea iei românești, în UNESCO.
Și la Satu Mare a fost marcată Ziua Universală a Iei, însă în avans. Joi după-amiază, Muzeul Ţării Oaşului a pregătit pentru vizitatori o serie de evenimente care să aducă în centrul atenţiei nu doar frumuseţea portului popular, ci şi tradiţiile şi obiceiurile oşeneşti. În cadrul idilic oferit de muzeu din aer liber, Ansamblul folcloric ”Oaşul” le-a oferit turiştilor un recital de muzică oşenească, în timp ce iubitorii portului popular au putut urmări o paradă a costumelor originare din această regiune. În ton cu sărbătoarea, tinerele au purtat pe cap coroniţe de Sânziene.
Foto: Muzeul Țării Oașului/Facebook
Rețelele sociale au fost pline ieri de fotografii cu români îmbrăcați îi ie, iar printre ei s-au numărat și multe vedete care au vrut să le arate fanilor că nu au uitat de tradițiile autohtone.
Citește și: Ziua iei românești 2016. Vineri sărbătorim ia românească, pentru al patrulea an. Modele, tradiții, culori