UPDATE ora 12.00: Festivitățile de la malul mării se apropie de final.
UPDATE ora 11.15: Ceremoniile de Ziua Marinei au continuat cu o slujbă religioasă, urmată de un spectacol prin care Zeul Neptun și-a făcut apariția din largul mării printr-o poartă de apă, de un moment de reconstituire istorică militară din perioada Primului Război Mondial, de defilarea navei-școală Mircea și de coborârea unor parașutiști purtând drapelele României și NATO.
UPDATE ora 11.00: Și ministrul Apărării Angel Tîlvăr a vorbit, în discursul său, despre rolul României în privința apărării zonei Mării Negre.
„Războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagră într-o zonă de confruntări armate. (…) România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacității de apărare. (…) 5.000 de militari sunt dislocați în țara noastă de către Franța, Italia, Luxmburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și SUA”, a spus Angel Tîlvăr.
„Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă și cât de important este ca România, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, să dipună de capacități pentru a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă”, a continuat ministrul Apărării.
Referindu-se la înzestrara Forțelor Navale, ministrul a menționat recenta anulare a licitației pentru achiziționarea de corvete.
„Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă, cu siguranță acest proiect nu va fi abandonat și se va găsi o formă de concretizare în viitor”, a spus ministrul.
De asemenea, Angel Tîlvăr a subliniat că „Armata României are nevoie, în acest moment, să-și ridice gradul de încadrare, atât cu militari activi, cât și cu rezerviști voluntari, la nivelul care să îi asigure îndeplinirea cu maximă eficiență a sarcinilor de apărare a țării”.
UPDATE ora 10.50: A luat cuvântul și premierul Marcel Ciolacu, care s-a referit, la rândul său, la rolul pe care îl joacă România în regiunea Mării Negre, precizând că în ultimii ani, această poziție „a căpătat o semnificație din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce privește dezvoltarea activităților comerciale sau a politicilor energetice ale UE, dar mai ales în privința poziției geostrategice esențiale pentru Alianța Nord-Atlantică din care facem parte”.
„Astăzi, la mai bine de un an și jumătate de la invazia total incorectă a Federației Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a căpătat o importanță și mai mare, nu doar în ceea ce privește alternativele energetice ale UE după sistarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă, ci mai ales în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina și ca poziție-cheie în strategiile de securitate ale NATO pentru consolidarea flancului estic”, a afirmat Ciolacu.
În acest context, premierul a promis că Guvernul va menține și în următorii ani alocarea de 2,5% din PIB pentru apărare „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre resursa umană din cadrul Forțelor Navale.
„Oricât de mulți bani am aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziționa prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, obiectivele de securitate națională și euroatlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuția factorului uman. Nimic nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor (…) care pun în mișcare toate aceste resurse. Datorită vouă, dragi marinari, (…) apele Mării Negre și ale Dunării sunt mai sigure”, a mai spus premierul.
UPDATE ora 10.35: Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în cadrul festivităților de Ziua Marinei, în care a vorbit, printre altele, despre importanța strategică a regiunii Mării Negre, precizând că recentele escaladări din cadrul războiului din Ucraina „reprezintă riscuri semnificative la adresa securității”.
„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacurile asupra infastructurii civile ucrainene de pe Dumăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității Mării Negre. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de securitate regional. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă”, a spus Klaus Iohannis.
„Militarii români și aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun în deplină compatibilitate. Demonstrăm astăzi că suntem hotărâți și să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO. România, ca membră a NATO, se bucură, în prezent, de cele mai solide garanții de securitate”, a adăugat șeful statului.
De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că România „va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace și libertate”.
„Vom oferi, ca și până acum, sprijin politic și practic Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO. Vom participa la instruirea miliarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a UE”, a dat asigurări Klaus Iohannis.
UPDATE ora 10.00: Președintele Klaus Iohannis, însoțit de prima doamnă, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Angel Tîlvăr și alți oficiali au ajuns la Constanța. Festivitățile de la malul mării au început.
***
Știre inițială: Festivitatea va începe cu puțin timp înainte de ora 10.00, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea pavilionului, a geacului şi a marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea imnului şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate în apa mării ancore de flori, în memoria eroilor marinari.
La manifestări şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi ministrul apărării, Angel Tîlvăr.
Vor defila și vor face exerciții demonstrative remorchere, ambarcațiuni rapide, dar și elicoptere din care vor fi lansați scafandri parașutiști. Nu va lipsi de la festivitate Bricul Mircea, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii.
La finalul demonstrațiilor, navele şi aeronavele militare vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar după ce garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, vor urma defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, acrobaţii aeriene, și un minispectacol susținut de orchestra de Muzică Militară a Forţelor Navale.
Seara, pe faleza cazinoului din Constanța va avea loc un miniconcert cu piese din repertoriul marinăresc, iar în Piaţa Ovidiu va avea loc un spectacol de artificii şi drone.
Foto: presidency.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
anonimus • 16.08.2023, 08:40
Iohannis a vorbit doar despre Ucraina in tot discursul lui, despre saracia din tara nimica ...