UPDATE ora 12:00. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, afirmă că „transformarea Mării Negre dintr-un spaţiu al cooperării într-o zonă de conflict ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse a impus regândirea şi adaptarea posturii de securitate navală” a României.

„Într-o zi cu asemenea semnificaţii suntem datori să onorăm memoria tuturor celor care au pus ţara mai presus de orice, pe cei care au fost dispuşi să-şi sacrifice propria viaţă pentru ca noi să ne putem bucura astăzi, în pace, de libertatea, independenţa şi suveranitatea la care ei au visat. Eroilor marinari care au căzut la datorie în războaie ori în teatrele de operaţii în misiunile asumate în ultimele decenii precum şi tuturor eroilor Armatei României le aduce un respectuos omagiu”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale la ceremonia organizată joi la Constanţa, de Ziua Marinei.

Angel Tîlvăr a pus accentul pe importanţa siguranţei la Marea Neagră, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Rolul forţelor navale este esenţial în arhitectura de securitate naţională în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate afectate de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Anul acesta am reuşit să operaţionalizăm, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Este o realizare însemnată în domeniul securităţii la Marea Neagră, principalul scop fiind acela de a menţine siguranţa traficului maritim prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine precum şi prin operaţii conexe de căutare-salvare pe mare. Transformarea Mării Negre dintr-un spaţiu al cooperării într-o zonă de conflict ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse a impus regândirea şi adaptarea posturii noastre de securitate navală. În acest context mulţumesc tuturor marinarilor noştri militari care asigură prezenţa continuă cu nave şi alte capabilităţi militare în zonele de responsabilitate de pe mare şi de la Dunăre”, a mai afirmat ministrul.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

Ministru spune că „valoarea cea mai de preţ a Forţelor Navale constă în resursa umană”.
„Acest lucru este valabil pentru întreaga Armată, de aceea acordăm maximă prioritate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi de trai ale militarilor români. Totodată, prin programele majore de înzestrare demarate la nivelul ministerului, dorim să asigurăm tehnica performantă de care profesioniştii din Armată au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor la standarde ridicate în cadrul Forţelor Navale”, a adăugat Angel Tîlvăr.

UPDATE ora 11:00. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază, de Ziua Marinei, importanţa rutelor maritime şi a apărării acestora, făcând trimitere la războiul din Ucraina.

„15 August este o sărbătoare de suflet pentru români. În această zi sfântă, în care creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătorim cu toţii Ziua Marinei Române. An de an ne regăsim la malul Mării Negre pentru a onora marinarii militari şi civili care navighează sub drapelul României. Patriotism, credinţă, curaj sunt cuvintele care descriu cel mai bine această zi de 15 august. Curajul marinarilor români militari şi civili este o sursă de mândrie şi inspiraţie pentru noi toţi. A fi marinar este o opţiune de viaţă, o vocaţie care implică sacrificii, eforturi, muncă şi dedicare. Atunci când navigaţi sub pavilion românesc faceţi cinste României şi vă suntem recunoscători”, a afirmat Nicolae Ciucă, conform News.ro.

Ce sunt rachetele Storm Shadow și de ce sunt esențiale pentru Ucraina. Depozitele rusești de armament, vulnerabile
Recomandări
Ce sunt rachetele Storm Shadow și de ce sunt esențiale pentru Ucraina. Depozitele rusești de armament, vulnerabile

Ciucă a adăugat că 15 August este „o sărbătoare care nu ne dă voie să uităm cine suntem”, el făcând referire şi la războiul din Ucraina.

„Adesea, vremurile ne încearcă, ne testează curajul, credinţa şi patriotismul. Dar asta nu ne opreşte, ne face mai puternici, ca naţiune. Traversăm o perioadă tulbure în regiune, la mică distanţă de aici, se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu statul agresor Rusia nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi în numele valorilor democratice şi ordinii de drept. Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor. Ca stat membri NATO, România a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, înţelegând specificul regiunii Mării Negre şi prioritatea sa în arhitectura de securitate”, a adăugat Ciucă.

Acesta susţine că a investi în propria apărare este „o chestiune de responsabilitate” faţă de ţară şi de cetăţenii ei, precizând că este nevoie de dezvoltarea investiţiilor în industria de apărare. În acest context, el a făcut trimitere la faptul că la Mihail Kogălniceanu se construieşte cea mai mare bază de militară NATO din Europa.

Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale
Recomandări
Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale

„A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale Române consolidăm apărarea flancului estic al NATO. România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului”, a subliniat Ciucă în discursul ţinut joi, de Ziua Marinei.

UPDATE ora 10:40. Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, asistă joi la slujba de Sfânta Maria, la Mănăstirea Văratic. Conform imaginilor difuzate de Antena 3, şeful Executivului este la Văratec, judeţul Neamţ, împreună cu secretarul general al PSD Paul Stănescu.

Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, ministrul social-democrat al Apărării Angel Tîlvăr şi ministrul de Interne Cătălin Predoiu, se află la Constanţa, la ceremoniile organizate de Ziua Marinei.

UPDATE ora 10:30. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la festivităţile organizate la Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei, că, deşi trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO.

„La mulţi ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoţionant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai aşteptate sărbători.Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulţi români veniţi special aici pentru a participa la festivităţile dedicate navigatorilor noştri, militari şi civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.

El a declarat că profesia de marinar se potriveşte temerarilor veritabili, caracterelor puternice şi celor capabili de sacrificiu şi în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

„Dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtaţi drapelul României în lume sunt exemplare şi devin repere pentru întreaga societate şi modele de urmat în special pentru tinerele generaţii. Totodată, cu respect şi recunoştinţă, ne gândim astăzi şi la cei care au plătit jertfa supremă pe mările şi oceanele lumii, departe de familie şi de cei dragi, şi aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României”, a spus Iohannis.

„Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări”, a subliniat preşedintele.

El a menţionat că regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută şi tratată ca fiind de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial şi în cele mai importante documente strategice ale NATO.

„Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi Aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră. Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Este şi firesc să fie aşa, pentru că România are o serie de iniţiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înfiinţarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria şi Turcia”, a spus Iohannis.

El a amintit că, începând cu anul 2015, România a înfiinţat şi operaţionalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezenţa camarazilor aliaţi, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul naţional, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliaţi dislocaţi în România, colaborare care denotă angajamentul ferm al statelor NATO apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

„Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea şi recunoştinţa pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord şi Luxemburg. Totodată, le mulţumesc forţelor aeriene din Finlanda şi Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliţie aeriană în România”, spune Iohannis.

El precizează că România continuă să fie un pilon important al securităţii regionale şi euroatlantice.

„Rămânem solidari cu Aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistenţă dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani şi jumătate împotriva unei agresiuni brutale şi ilegale”, a explicat preşedintele.

El s-a adresat apoi marinarilor, menţionând că Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale.

„Dragi marinari, Devotamentul, tenacitatea şi spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelenţă, iar Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale. În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forţelor Navale Române în asigurarea libertăţii de navigaţie şi a securităţii maritime este esenţial. Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute, am dat curs propunerii ministrului apărării naţionale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari. Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, atât în apele teritoriale, cât şi dincolo de acestea, alături de Aliaţii şi de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană, şi vă urez mult succes în continuare! Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate şi cât mai multe reuşite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază şi în ocrotire! La mulţi ani şi bun cart înainte!”, a declarat Klaus Iohannis în finalul discursului.

original_ziua_marinei_15_aug_2024-2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE ora 09:30. Liderul PNL, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, afirmă că, pentru creştini, 15 august este prilej de rugăciune şi evlavie, dar şi de pomenire a celor dragi plecaţi dintre noi.

”Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru cei care prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Pentru creştini, 15 august este prilej de rugăciune şi evlavie, dar şi de pomenire a celor dragi plecaţi dintre noi. Sfânta Fecioară să ne îndrume paşii şi să ne aibă în paza sa!”, a scris Ciucă pe Facebook.

Liderul PNL este prezent la manifestările de la Constanța, prilejuite de Ziua Marinei.

UPDATE ora 09:15. „Îi felicit, îi respect și le mulțumesc tuturor marinarilor români, militari sau civili, pentru efortul și munca lor de zi cu zi. „La mulți ani”, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni!”, a transmis şi premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Marcel Ciolacu lipsește de la manifestările de la Constanța.

UPDATE ora 08:45. „În această zi importantă, în care prăznuim Adormirea Sfântei Fecioare Maria, le spunem „La mulţi ani” marinarilor militari! Azi, mai mult ca oricând, rolul Forţelor Navale Române este esenţial în arhitectura de securitate naţională, în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, scrie ministrul Apărării, Angel Tîlvăr pe Facebook.

El menţionează că anul acesta a fist operaţionalizat, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, al cărui principal scop este de a menţine siguranţa traficului maritim prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine, precum şi prin operaţii conexe de căutare – salvare pe mare.

”Mulţumesc marinarilor noştri militari care asigură prezenţa continuă cu nave şi alte capabilităţi militare în zonele de responsabilitate de pe mare şi de la Dunăre. Bun cart înainte!”, afirmă Tîlvăr în finalul mesajului.

***

Ştirea iniţială. Manifestările organizate de Forţele Navale Române vor începe de la ora 10.00. După primirea persoanei oficiale şi trecerea în revistă a gărzii de onoare, se va înălţa drapelul României pe catargul de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi tragerea celor 21 de salve de tun.

„În continuare, șeful Statului Major al Forţelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari”, au transmis reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Apoi, Zeul Neptun îşi va face apariţia de la bordul şalupei maritime „Luceafărul” şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. Reprezentanţii Forţelor Navale au menţionat că salutul de deschidere a exerciţiului demonstrativ întrunit va fi transmis de cadeţii de la bordul Navei-şcoală „Mircea”, iar trei paraşutişti vor fi lansaţi din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO şi UE.

„Exerciţiul naval întrunit «Forţele Navale Române 2024» cuprinde secvenţe din activităţile de instruire executate de marinarii militari, precum inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei «Regele Ferdinand»”, au mai precizat reprezentanţii Forţelor Navale.

Finalul exerciţiului va fi marcat prin defilarea navelor şi aeronavelor militare, a velierelor şi ambarcaţiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Seara, de la ora 20.00, Muzica Militară a Forţelor Navale va încânta publicul cu un miniconcert, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare şi de retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, unde formaţia muzicală va susţine un concert.

Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanţa, care va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (13)

Emilee   •   16.08.2024, 09:22

Un arogant ,prost si inginfat ! Sunt un alegator care am pus stampila gresit .

lustin   •   16.08.2024, 09:05

Ne spuneai ca PSD-ul era dracu intruchipat inainte ca pentru banii PNRR sa ne spui ca PSD este cel mai bun partener. Nu mai ai credibilitate. Iti dau 50 de lei daca spui ca Romania este o tara sigura.

CRH_RO   •   15.08.2024, 22:48

Oamenii sunt omorati in spitale, asta de tara sigura si stabila.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Cum se scrie corect: înșală sau înșeală. Eroarea mare pe care o fac foarte mulți români
FANATIK.RO
Cum se scrie corect: înșală sau înșeală. Eroarea mare pe care o fac foarte mulți români
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Ce să pui pe păstrăv atunci când îl bagi la cuptor. Ingredientul care îi dă peștelui cel mai bun gust, vei face cea mai gustoasă cină
FANATIK.RO
Ce să pui pe păstrăv atunci când îl bagi la cuptor. Ingredientul care îi dă peștelui cel mai bun gust, vei face cea mai gustoasă cină
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Cine este șoferul care a plătit tributul pe Drumul Morții E 85, în localitatea Vadu Moldovei. Andrei avea doar 28 de ani și era pilot de off road
Observatornews.ro
Cine este șoferul care a plătit tributul pe Drumul Morții E 85, în localitatea Vadu Moldovei. Andrei avea doar 28 de ani și era pilot de off road
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI