UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a sosit pe faleza din Constanța, fiind întâmpinat de fanfară și de marinarii aflați în fața Comandamentului Flotilei.
Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, iar evoluțiile din această zonă au implicații asupra securității euro-atlantice, a afirmat președintele Klaus Iohannis.
„Istoria noastră și a acestei regiuni este legată nu de puține ori de Marea Neagră. Prin particularitățile sale, ca punte între Europa și Asia, ca punct în care converg influențe culturale, interese economice și mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică„, a spus șeful statului.
[libgallery id=”1569351”]
Programul complet al festivităților
Ora 10.00, va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanța pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Național. Din Portul Tomis vor răsuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu și citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministrului Administraţiei şi internelor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.
Ora 10.20, un sobor de preoți va oficia serviciul religios și vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoțit de alaiul său, va veni de pe mare, pentru a deschide festivitățile marinarilor, iar din Portul Tomis, va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.
Ora 11.00, este programată începerea exercițiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde următoarele secvențe: respingerea atacului aviației inamice; căutarea și atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exercițiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului; respingerea desantului maritim.
Publicul va primi și o invitație la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forțelor Navale Române în anul 2016, după care va urma defilarea navelor și a aviație civile. Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiționalele jocuri marinărești.
Ora 20.00, pe faleza din fața Cazinoului din Constanța, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol în aer liber.
Ora 22.00, la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărășești va fi realizat, în premieră, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Vraja Mării-Comandamentul Flotei-Piaţa Ovidiu-Farmacia Miga-Prefectura Constanţa-Statuia Victoriei-punct terminus.