UPDATE ora 10.45: Un incident a avut loc în timpul festivităților de Ziua Marinei. Slujba ținută de Arhiepiscopul Tomisului a fost întreruptă de organizatori şi a fost dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait, a informat news.ro.

ÎPS Teodosie şi-a continuat însă slujba religioasă, aproximativ cinci minute, fără sunet, după care a părăsit portul militar.

Întrebat dacă s-a supărat, Teodosie a răspuns: „De ce să mă supăr? Nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta pentru că înaintea lui Dumnezeu vor răspunde”.

UPDATE ora 10.37: Președintele Klaus Iohannis a transmis că a fi marinar este „mai mult decât o meserie” și că acest lucru presupune multe sacrificii, „dar și nenumărate satisfacții”, în discursul de început.

Șeful statului a precizat apoi că Ziua Marinei 2022 vine în contextul războiului de la graniță. „Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a adăugat Iohannis, care a subliniat că „mulți nu mai credeau posibil” un astfel de conflict.

Șeful statului a menționat că, în actualul context dificil de securitate generat de războiul din Ucraina, România este protejată de Alianța Nord-Atlantică din care face parte. „Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa”, a spus Iohannis, apoi a adăugat că România „va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional” asumat.

În final, Klaus Iohannis a transmis un nou mesaj laudativ marinarilor: „Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță”.

UPDATE ora 10.20: Doi dintre liderii coaliției, Marcel Ciolacu și vicepremierul Kelemen Hunor, nu participă la ceremonie.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților a transmis însă un mesaj pe Facebook în care urează „La mulți ani întregului personal al Forțelor Navale Române” și i-a felicitat pe „toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii și au onorat până la capăt demnitatea uniformei și a steagului tricolor”.

Absența lui Ciolacu și a lui Hunor vine în contextul tensiunilor din coaliție, cauzate de refuzul liderilor UDMR de a participa la ședințe în ultima perioadă, după ce președintele Iohannis a cerut UDMR, încă din 29 iulie, clarificări în scandalul generat de afirmațiile cu caracter rasist făcute de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad pe 23 iulie. Totodată, în coaliție sunt aşteptate discuții inclusiv despre numele miniștrilor care vor pleca din Guvern.

UPDATE ora 10.15: La festivități mai sunt prezenți premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 10.00. Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Militar Constanța și a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Se intonează imnul de stat.


Forţele Navale Române sărbătoresc pe 15 august Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz.

Festivitatea de la Constanța va începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și va avea loc atât în portul militar, cât și în Portul Tomis.

În portul militar, unde va fi prezent și președintele Klaus Iohannis, ceremonia va începe cu serviciul religios, se vor trage 21 de salve de tun, apoi oficialitățile vor rosti discursuri și vor vizita nava-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. a informat și Ministerul Apărării Naționale.

Anul trecut, ceremonialul de Ziua Marinei a fost marcat de o gafă de protocol. Fostul premier Florin Cîțu a vrut să urce pe navă în același timp cu Klaus Iohannis, dar nu i s-a dat voie, din rațiuni de protocol. Acela a fost primul eveniment la care Cîțu și Iohannis au participat împreună, după ce a ieșit la iveală că Florin Cîțu a fost reținut în SUA în urmă cu două decenii pentru că a condus băut.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News