Prin intermediul campaniei, APC își propune să atragă atenția asupra unor probleme ce țin de calitatea apei potabile, importanța apei pentru organismul uman, identificarea unor solutii pentru economisirea apei și protejarea acesteia, și se adresează elevilor din învățământul preuniversitar și studenților, potrivit apc-romania.ro.

Element fundamental pe scara nevoilor umane (ca de altfel a tuturor ființelor), apa este nu doar leagănul vieții, dar ascunde și nemăsurate taine legate de grijile noastre capitale ori mărunte.

Temerile majore legate de apa de consum vizează două aspecte: cantitatea de apă viitoare și calitatea apei pe care o folosim, ambele constituind provocări perene. De câteva decenii, toată populația lumii trăiește într-un adevărat vaier referitor la viitorul apei: presa scrisă, radioul, televiziunea, organizațiile de protecție a mediului, școala, instituțiile guvernamentale desfășoară campanii permanente de informare, conștientizare și incitare la atitudine în favoarea grijii față de apă.

Circuitul apei în natură constituie un lanț de procese deosebit de complexe și sensibile, în care acțiunile omului pot avea efecte grave, de durată.

Resursa de apă a planetei nu mai este demult considerată ca inepuizabilă, prezentând tot mai evidente trăsături ale unei oferte limitate și diminuate de fenomenele naturale globale (între care conceptul de schimbări climatice globale face carieră de ani buni).

Cererea de apă este marcată de creșterea populației lumii, dar și de fenomene generate de om (agricultură intensivă, industrializare nesustenabilă, urbanizare excesivă, comportament irațional în consumul de apă al comunităților umane).

Urbanizarea și democratizarea consumului în formule de standard crescător pentru tot mai multe miliarde de locuitori ai planetei au avut ca efect grave alterări ale calității apei în straturile acvifere din zonele marilor aglomerări umane, efecte care vor persista multă vreme în viitor.

Problema apei nu este tot atât de acută în Europa ca în alte spații foarte populate ale planetei, situație care are explicații în populația europeană mai puțin densă față de cea din marile aglomerări ale lumii, în rețeaua hidrologică mai armonios așezată și, nu în ultimul rând, în trăsăturile factorului antropic (reglementări severe, realizări tehnice protective și un comportament de consum mai adecvat).

În Europa și alte zone ale lumii sunt localizate sursele de apă foarte valoroasă pentru consum: apa de Evian – Franța (considerată un etalon în domeniu), apele carpatice (recent apa de Călina, Caraș-Severin, „Perenna“) etc., realități care alimentează speranța consumatorilor că cel puțin în anumite părți ale lumii situația poate fi bună și în viitor. Se poate considera ca un bun câștigat faptul că apa de la robinet din rețelele europene este potabilă, grație unor eforturi consistente.

Estimări pesimiste arată că apa va deveni în viitorul apropiat un mijloc în acțiunile teroriste și un element generator de conflicte între țări. Paradoxal, consumul de apă crește într-un ritm care depășește cu mult dinamica demografică, consumul de apă dublându-se la fiecare două decenii.

Frecvența crescută a ploilor torențiale și a ruperilor de nori a evidențiat că rețelele de canalizare și preluare a apelor pluviale nu fac față acestor fenomene, revărsările rețelelor de canalizare producând daune uriașe și amenințând sănătatea publică.

În peisajul dezbaterilor pe această temă se remarcă și critici pertinente chiar din interiorul societăților „vinovate“ de această stare de lucruri: orientarea producției alimentare către formule de producție în sistem industrial solicită intens rețelele de apă, fiecare produs care face obiectul de consum sau folosință cotidiană fiind realizat cu cantități incredibil de mari de apă, comparabil cu sistemele clasice de producție (industria casnică, prepararea hranei în casă etc.).

Este iritant să vezi că în timp ce pentru tot mai mulți locuitori ai planetei apa este o resursă atât de greu de obținut, există și un segment de piață elitist, pentru care și consumul de apă este folosit ca mijloc de epatare și delimitare de ceilalți: butelii cu ape bine branduite se vând acestor „superconsumatori“ cu zeci și sute de dolari, iar dacă se vrea atins vreun record există și oferte de apă specială (cu coloizi de aur și argint ori mineralizări rare și foarte originale) îmbuteliate în recipiente din aur pur care au prețuri de zeci de mii de dolari.

Pentru evenimente foarte mediatizate pe plan mondial, se produc ediții limitate de ape îmbuteliate în recipiente placate cu cristale Swarovski.

Ziua mondială a apei. Instituții implicate în monitorizarea calitații apei potabile

În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii, prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, întocmeşte şi publică, o dată la 3 ani, Raportul naţional asupra calităţii apei potabile. Ministerul Sănătăţii Publice organizează Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, şi administrează baza de date aferentă, aflată pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice.

Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, împreună cu producătorii, respectiv distribuitorii de apă potabilă, întocmesc şi publică anual Raportul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, privind calitatea apei potabile. Raportul naţional privind calitatea apei potabile va fi notificat Comisiei Europene în termen de două luni de la publicare. Apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, aflate pe piaţă sunt notificate la Ministerul Sănătăţii Publice, prin institutele de sănătate publică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Ministerul Sănătăţii Publice asigură accesul publicului la formularul electronic de notificare şi la Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, prin afişarea acestora pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii Publice.

Din păcate, tocmai de Ziua mondială a apei, s-a aflat că apa de la robinet din Balș nu este potabilă. Care e avertismentul specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Olt!

Ziua mondială a apei. Obligațiile producătorilor de apă potabilă

Producătorii de apă potabilă distribuită prin sistem public trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei potabile produse, să permită inspecţia de către reprezentanţii populaţiei la orice oră acceptabilă, la cel puţin un birou de relaţii cu publicul, să afişeze programul şi numărul de telefon la care se pot obţine date despre calitatea apei potabile produse şi distribuite.

Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fără plată pentru populaţia deservită de producător, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice sau juridice, altele decât cele din zona de aprovizionare a producătorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obţinerea informaţiilor privind calitatea apei potabile.

„Apa reprezintă singura substanţă absolut indispensabilă vieţii, indiferent de forma acesteia. Corpul omenesc reprezintă cea mai sofisticată maşinărie vie a momentului, fiind compus în procent de 25% din substanţe solide şi 75% apă. În acelaşi timp, creierul reprezintă numai 2% din greutatea totală a corpului şi este alcătuit din 85% apă, primind aprox. 20% din sângele circulant. Funcţia creierului este prioritară în privinţa sistemului de distribuţie a apei în organism, toate activităţile noastre depinzând în mod exclusiv de aportul hidratării. Apa constituie un element fundamental pentru punerea în mişcare a  tuturor activităţilor chimice care se petrec în corpul omenesc, reprezentând o sursă de energie vitală pentru întreţinerea sănătăţii fiecăruia dintre noi. Cu toţii cunoaştem beneficiile unei hidratări optime, însă nu simţim cu adevărat acest lucru decât în situaţia în care avem gura uscată, fiind singurul semnal de alarmă care ne anunţă tardiv că suntem deshidrataţi sever” – Nutriţionist Dumitru Bălan.

„Niciun alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate așa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenție deosebită apei. În privința calității apei potabile furnizată în sistem centralizat, la nivel național există diferențe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia. Potrivit Institutului Național de Statistică 36,3% din populația României NU este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În privința apei îmbuteliate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratării organismului nu este o opțiune ușoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată” – conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

 
 

Urmărește-ne pe Google News