Cu această ocazie, Asociatia pacientilor cu Boli Cronice Restart la Viata atrage atenția asupra următoarelor realități:
- Familiile și îngrijitorii pacienților sunt la rândul lor vulnerabili și au nevoie de sprijin.
- Peste 30-40% dintre pacienții oncologici dezvoltă tulburări emoționale clinice (depresie, anxietate, stres post-traumatic).
- În România, accesul la servicii psihologice specializate în oncologie este limitat, în ciuda recunoașterii internaționale a beneficiilor acestora.
Cum reduci suferința psihică
Pe 9 aprilie, Asociația Restart la Viață organizează un eveniment online special, unde se va discuta despre resursele emoționale ale pacienților și familiilor în fața unui diagnostic dificil și despre rolul esențial al psiho-oncologiei în procesul de vindecare.
„Invitații speciali ai evenimentului sunt dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, senatorul Nicoleta Pauliuc și dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Evenimentul nostru nu este doar despre știință, ci și despre inimă – despre cum putem crea împreună o comunitate care susține, ascultă, înțelege”, au transmis reprezentanții Asociației.
Psiho-oncologia este o ramură interdisciplinară a psihologiei, care integrează intervențiile psihologice în îngrijirea pacientului oncologic.
Scopul său este de a crește calitatea vieții, de a reduce suferința psihică, de a sprijini adaptarea la boală, la tratament și la incertitudinea legată de evoluția acesteia.
Această disciplină oferă o abordare holistică, umană și eficientă a îngrijirii medicale, centrată pe întreaga ființă a pacientului – nu doar pe boală.
Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”!