Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 și reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Tema aleasă de Ziua Mondială a Sănătății 2017 este depresia, o boalî care afectează oameni de toate vârstele, din toate categoriile socio-profesionale , în toate țările. Aceasta provoacă suferință mentală și afectează capacitatea oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini de zi cu zi, uneori cu consecinţe devastatoare asupra relațiilor cu familia și prietenii și capacitatea de a-și câștiga existența.

Citește și: Legătura dintre depresie și cancer

Ziua Mondială Sănătății 2017. Peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie

Numărul persoanelor la nivel global care suferă de depresie a crescut cu 18% în ultima decadă, ajungând la 322 de milioane, a anunțat anul acesta Organizația Mondială a Sănătății.

Creșterea înregistrată în perioada 2005-2015 a fost provocată atât de creșterea populația planetei dar și de creșterea speranței de viață, conform agenției ONU privind sănătatea. Riscul apariției depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieții.

În timp ce 5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi în medie, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femei și 5,5% pentru bărbați.

Citește și: Tinerii cu vârsta de 18-32 de ani, expuși depresiei din cauza rețelelor de socializare

Ziua Mondială Sănătății 2017. Apelul lansat de Colegiul Medicilor din România

Din fericire, depresia poate fi tratată, iar un prim pas îl reprezintă recunoașterea bolii. „Din nefericire, depresia crește riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanțe, dar și al unor boli precum diabet și boli de inimă. Deși este foarte frecventă și poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieții, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reușim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferință”, spun reprezentanții Colegiului Medicilor din România, potrivit Agerpres.

Depresia este o afecțiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată și de aceea insuficient diagnosticată și tratată. Din acest motiv, medicii spun că este esențială depistarea persoanelor cu risc de depresie. În opinia specialiștilor, un tratament adecvat și suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puțin un episod de depresie înainte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News