Deși această zi s-a concentrat tradițional pe familie și prieteni care au trecut în neființă, în ultimii ani, mulți oameni au început să includă și animalele de companie în această sărbătoare.

Conform sursei citate, legăturile emoționale pe care le avem cu animalele noastre de companie au determinat tot mai multe persoane să aducă un omagiu special câinilor, pisicilor și altor animale de companie care au traversat „podul curcubeului”.

Când să pregătește „altarul” pentru câini și alte animale de companie?

Deși nu există o dată stabilită oficial în tradițiile ancestrale, a devenit din ce în ce mai comun să vedem altare dedicate animalelor de companie.

Conform unor propuneri, data de 27 octombrie a fost desemnată pentru a pregăti altarul de Ziua Morților pentru animalele care au făcut parte din familiile noastre.

În această zi, ele sunt amintite cu drag, cu mâncarea lor preferată, jucării și alte obiecte care reprezintă timpul petrecut împreună.

27 octombrie nu comemorează doar câinii și pisicile, ci și alte animale de companie precum porcușorii de Guineea, hamsterii, țestoasele, păsările, peștii și reptilele. În această zi, gospodăriile mexicane fac loc pe altarele lor pentru a onora acești tovarăși fideli care, în viață, au adus iubire și companie.

Originea altarului de Ziua Morților pentru animale de companie

Includerea animalelor de companie în altarul de Ziua Morților este relativ recentă și face parte din evoluția tradiției.

De-a lungul secolelor, Ziua Morților a absorbit noi obiceiuri și elemente, adaptându-se la realitățile emoționale ale celor care o sărbătoresc. Deși, în tradiția pre-hispanică, nu se aducea un omagiu specific animalelor de companie, mulți oameni simt astăzi nevoia de a-și aminti de animalele lor de companie ca parte a familiei.

Elemente ale altarului de Ziua Morților pentru animale de companie

La fel ca altarele dedicate membrilor decedați ai familiei, altarele pentru animale de companie ar trebui să includă elemente semnificative care onorează memoria animalelor noastre dragi.

Unul dintre elementele importante este mâncarea preferată a animalului tău de companie. La fel ca pe altarele pentru oameni, este important să plasezi mâncarea preferată a animalului tău de companie pe altar.

De asemenea, oamenii mai plasează gustări, dar și jucăriile preferate ale patrupezilor.

Un alt element esențial într-un astfel de altar este o fotografie. La fel ca imaginile celor dragi sunt plasate pe altarele tradiționale, o poză a câinelui, pisicii sau a oricărui alt animal de companie va face ca prezența lor să fie și mai apropiată.

Florile de cempasúchil sunt, de asemenea, esențiale pe altar. Culorile lor vibrante și parfumul lor se spune că ghidează sufletele celor decedați către altar. Pentru animale de companie, ele sunt plasate în același mod, pavând calea pentru spiritele lor să se întoarcă.

Pe altar se mai adaugă și lumânări. Lumânările, la fel ca pe altarele tradiționale, servesc pentru a lumina calea sufletelor. Plasarea unei lumânări pentru animalul tău de companie simbolizează speranța că spiritul lor va găsi drumul către altar.

Un ultim element esențial pentru altar este apa. Ea este plasată pentru a potoli setea sufletelor după lungul lor drum din lumea de dincolo.

Calendarul sărbătorii Dia de Los Muertos

Pentru a înțelege mai bine calendarul Zilei Morților și includerea animalelor de companie în această sărbătoare, iată o explicație a datelor-cheie:

  • 27 octombrie: Animalele de companie care au trecut în neființă sunt amintite, de la câini și pisici la reptile, păsări și mamifere mici.
  • 28 octombrie: Această zi este dedicată celor care au murit violent, în accidente sau ca victime ale crimelor.
  • 30 și 31 octombrie: Altarul este pregătit pentru copiii care au murit fără a fi botezați și pentru cei care nu au apucat să se nască sau au murit la naștere.
  • 1 noiembrie: Ziua Tuturor Sfinților, dedicată copiilor care au trecut în neființă.
  • 2 noiembrie: Ziua Tuturor Sufletelor, când sunt amintiți adulții care au murit.
  • 3 noiembrie: Ofrandele sunt date jos în această zi, cunoscută ca data de „demontare” a altarului.

Urmărește-ne pe Google News