Instituirea unei Zile Naționale a Adopției are ca scop promovarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.
Câți copii așteaptă să fie adoptați în România: Sunt 56.866 de beneficiari de protecție specială, și doar 3.273 cu statut juridic de adoptabili
Potrivit asociației SOS Fertilitatea, în prezent exista peste 56.000 de copii în sistemul de protectie speciala si, teoretic, potential adoptabili, însa în realitate extrem de putini dintre acestia sunt adoptati, din cauza procedurii greoaie si cronofage si, deseori, din cauza lipsei de interes a celor responsabili în a aplica procedurile legale în vederea declararii adoptabilitatii.
În acelasi timp, persoanele care doresc sa adopte sunt nevoite sa astepte lungi perioade de timp înainte de a le fi prezentat un copil adoptabil, timp în care de cele mai multe ori, desi durata valididatii acestuia a fost prelungita recent la doi ani, le expira atestatul; unele dintre aceste persoane nu mai gasesc puterea de a îsi reînnoi atestatul si de a o lua de la capat cu asteptarea si dezamagirea.
Asociatia SOS Infertilitatea a solicitat Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie informatii la zi privind situatia în domeniu, iar cifrele reflecta o realitate tristă.
Astfel, conform datelor centralizate la nivel național în baza informațiilor transmise de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din județe/ sectoare ale municipiului București, la data de 31.12.2016 erau 56.866 copii beneficiari de măsuri de protecție specială, dintre care:
- 19.369 copii (34.06%) beneficiau de măsură de protecție specială în servicii de tip rezidențial, din care: 15.462 copii se aflau în servicii de tip rezidențial publice,
- 3.907 copii se aflau în servicii de tip rezidențial private.
- 37.497 copii (65.94%) beneficiau de măsură de protecție specială în servicii de tip familial, din care:
- 18.664 copii se aflau la asistenți maternali,
- 14.089 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv,
- 4.744 copii se aflau la alte familii sau persoane.
Potrivit datelor existente în Registrul Național pentru Adopții (R.N.A.) la data de 31.03.2017, doar 3.273 copii aveau statutul juridic de copii adoptabili.
Conform datelor existente în Registrul Național pentru Adopții (R.N.A.) la data de 31.03.2017, erau 1.814 copii greu adoptabili
În fapt aceștia sunt copii pentru care într-o perioadă de 9 luni de la declararea adoptabilității nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite sau, chiar dacă aceasta a fost identificată, nu s-au putut urma pașii care să conducă la finalizarea adopției, precum și copiii pentru care lista generată de R.N.A. nu conține timp de 3 luni consecutiv niciun / nicio adoptator /familie adoptatoare.
Legea Adoptiei din România a fost modificata recent, în august 2016, deci în prezent, la doar câteva luni de la începerea implementarii, traversam perioada în care este înca dificil de estimat impactul real al modificarilor.
Principalele modificari intrate în vigoare (scurtarea termenelor privind declararea adoptabilității copilului, prelungirea duratei până la care un copil este adoptabil, scurtarea perioadei de evaluare a familiei adoptatoare și prelungirea valabilității atestatului, scurtarea termenelor aferente procedurii în fața instanței de judecată, introducerea de facilități pentru susținerea persoanei/ familiei adoptatoare) sunt pozitive, însa continua sa existe în lege principalul aspect care întârzie declararea adoptabilitatii copilului: consultarea familiei biologice largite, respectiv rudele de pâna la gradul IV, ceea ce în anumite cazuri presupune identificarea si consultarea a peste 80 de persoane, locuind în mai multe colturi ale tarii.
Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție prevede ca autoritățile și instituțiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanțele diplomatice ale României, precum și alte instituții românești din străinătate să organizeze programe și manifestări de promovare a adopției dedicate acestei zile, activitățile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopții.
Totodată, se acordă posibilitatea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.