Cuprins:
Anul acesta, la Chișinău se celebrează 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, iar Guvernul a pregătit o serie de evenimente sub egida „Moldova-30”.
De ce este sărbătorită ziua națională a Republicii Moldova pe 27 august
La 27 august 1989, Frontul Popular al Republicii Moldova a organizat o mare adunare națională. Aceasta a impus, la 31 august 1989, adoptarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la alfabetul latin.
La 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația Suveranității Republicii Socialiste Sovietice Moldova.
La 23 mai 1991, a avut loc adoptarea noii denumiri a statului, cea de Republica Moldova. Mai apoi, pe 27 august 1991, a avut loc proclamarea independenței de stat a Republicii Moldova.
În aceeași zi, România a recunoscut independența Republicii Moldova.
Ce s-a întâmplat la Chișinău pe 27 august 1991
La 27 august 1991 zeci de mii de oameni au venit la Marea Adunare Națională, acolo unde au scris cea mai importantă filă din istoria țării – Republica Moldova devine stat independent.
Primul Parlament, dealtfel numit și parlamentul independenței, a adoptat, cu votul a 227 de deputați, declarația de independență a Republicii Moldova. Tot atunci s-a stabilit că imnul Republicii Moldova este „Deșteaptă-te române” și limba oficială este cea română, scrisă cu caractere latine.
Pe 27 august 1991, Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS „să înceapă negocierile cu guvernul moldovenesc transnistrean cu privire la ocupația ilegală a Republicii Moldova și retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc”.
În ciuda acestui document, conflictul armat din Transnistria, cunoscut și ca „războiul moldo-rus” a continuat și abia un an mai târziu, pe 21 iunie 1992 s-a semnat acordul de încetare a focului.
La 30 de ani de la declararea independenței, Republica Moldova este o republică parlamentară cu un președinte în calitate de șef al statului și un prim-ministru în calitate de șef al guvernului. Republica Moldova este stat membru al Organizației Națiunilor Unite, Consiliul Europei, Parteneriatului pentru Pace, OMC, OSCE, GUAM, CSI, OCEMN și al altor organizații internaționale.
La trei ani de la declarația de independență, imnul R. Moldova a fost schimbat, iar în constituție, limba oficială a fost denumită „limba moldovenească”.
Moldova-30, trei decenii de independență
Cu ocazia marcării a 30 de ani de la declarația de independență, Guvernul de la Chișinău a organizat mai multe manifestații. Cele mai importante au loc în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde urmează să fie organizat un spectacol în cadrul căruia vor concerta cei mai îndrăgiți artiști autohtoni din domeniile muzicii clasice, ușoare și folclorice.
Președintele Maia Sandu Îi are ca invitați cu ocazia Zilei Republicii Moldova, pe președintele României, Klaus Iohannis, președintele polonez Andrzej Duda și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderii de stat vor participa la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la ceremonia desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Programul manifestațiilor din 27 august 2021
În jurul orei 10.00, vor fi depuse flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, după care va începe festivitatea de inaugurare a sărbătorii naționale, în Piața Marii Adunări Naționale.
Paradă militară la care vor participa 800 de militari din garnizoanele Bălți, Cahul și Chișinău și 420 de angajați ai subdiviziunilor MAI, dar și veterani ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, vor participa la paradă.
După parada militară, va avea loc spectacolul folcloric ”Moldovenii când se strâng”, după care Cristofor Aldea Teodorovici va susține un recital. Evenimentele vor culmina la ora 16.00, cu un Cinepark.
Ce s-a mai întâmplat pe 27 august în istorie
Pe 27 august 1916, România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial.
1576 – A încetat din viaţă Vecellio Tiziano, pictorul oficial al Veneţiei din 1516; s-a bucurat de atenţia unor personalităţi precum Carol Quintul sau Francisc I.
1770 – S-a născut Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane: „Logica”, „Fenomenologia spiritului” (m. 14 noiembrie 1831).
1877 – Are loc primul atac al Armatei Române în Războiul de Independenţă (în sectorul redutei Griviţa).
1877 – S-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator; a fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală, în iunie 1910; împreună cu Henry Royce, a format renumita firmă de automobile Rolls Royce la 25 decembrie 1904 (m. 12 iulie 1910).
1890 – S-a născut Man Ray (pseudonim pentru Emanuel Radnitzky), fotograf şi cineast avangardist, numit de Cocteau ”poetul camerei obscure” (m. 18 noiembrie 1976).
1928 – 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea războiului ca instrument al politicii naţionale („Pactul Briand Kellog”).
1958 – A încetat din viaţă fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1939 (n. 8 august 1901).
1965 – A încetat din viaţă Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi teoretician al artei; în pictură, a iniţiat, împreună cu A. Ozenfant, curentul „purist” (1918) (n. 6 octombrie 1887).
1970 – A încetat din viaţă actorul Ştefan Ciubotăraşu: „Valurile Dunării”, „Neamul Şoimăreştilor” (n. 21 martie 1910).
1989 – Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin
2008 – Georgia a decis să îşi reducă prezenţa diplomatică în Rusia, lăsând doar doi diplomaţi în funcţie la Moscova, ca ripostă la recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.