În demersul lor, jandarmilor li s-au alăturat şi un voluntar, împătimit al muntelui, din Valea Jiului.
„Este pentru a patra oară când jandarmii montani reuşesc să ducă drapelul naţional pe vârful Parângul Mare. Este o tradiţie începută în anul 2012, întreruptă doar anul trecut, când, din cauza condiţiilor meteorologice extrem de dificile, jandarmii au fost opriţi din demersul lor”, a informat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.
Jandarmii montani au dorit ca prin această acţiune să transmită de deasupra norilor un mesaj de suflet militarilor români „care ţin steagul sus” în misiunile internaţionale, precum şi tuturor românilor, a completat, conform reprezenantul IJJ Hunedoara.
Traseul a fost străbătut de trei jandarmi montani şi de însoţitorul lor pe o vreme deloc prietenoasă, cu vânt puternic, zăpadă viscolită şi temperatură cu mult sub 0° C. Efectul de frig a fost amplificat de vântul care sufla cu putere.
„În data de 30 noiembrie, în jurul orei 07.30, cei patru români au pornit din staţiunea Parâng către vârful Parângul Mare, purtând cu ei drapelul naţional. După patru ore, au atins cota 2.519 şi au fixat hampa drapelului de borna care marchează vârful montan. Traseul de întoarcere, deşi a durat mai puţin, a fost la fel de dificil”, a informat IJJ Hunedoara.
„Traseul a fost extrem de dificil, dar efortul a meritat. Sunt mândru că sunt român şi că am putut arbora drapelul naţinal deasupra norilor”, a declarat plutonierul major Valentin Szabo, şeful Postul Parâng, participant la această acţiune.
Vârful Parângul Mare este cel mai înalt vârf din România, după vârfurile montane din munţii Făgăraş.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro