La 14 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga noastră istorie naţională, a declarat duminică, de Ziua NATO, ministrul Apărării, Mihai Fifor, citat de Agerpres.
Declarațiile au fost făcute cu ocazia Zilei NATO în România la sediul Ministerului Apărării Naţionale, unde a avut loc o ceremonie militară de înălţare pe catarg a drapelului naţional şi a drapelului NATO.
Mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor, de Ziua NATO în România
Ceremonii asemănătoare dedicate aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfăşurat în toate municipiile reședință de județ din țară.
”Este o sărbătoare importantă pentru noi ca naţiune, prin semnificaţia sa profundă, deoarece marchează aderarea României la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Obiectiv strategic al României, integrarea în comunitatea euroatlantică a însemnat asumarea apartenenţei la o comunitate a valorilor şi a principiilor, bazată pe respect faţă de democraţie şi statul de drept pentru toate cele 29 de ţări membre”, a arătat ministrul, în mesajul transmis cu acest prilej.
Mihai Fifor a vorbit în mesajul său și despre soldații români care și-au pierdut viața sau au fost răniți în misiuni NATO . ”Cu ocazia Zilei NATO, aduc un omagiu tuturor celor care şi-au jertfit viaţa, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional, în numele ţării şi pentru ţară. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Asigur familiile eroilor noştri că vor avea în Armata României permanent sprijin”.
Ministrul Apărării spune că România şi-a câştigat, prin accederea cu drepturi depline în Alianţă, şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. ”Apărarea colectivă în cadrul aliat înseamnă astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat. La Summitul NATO din 2016 de la Varşovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianţei, astfel încât să fim mai bine pregătiţi în a genera simultan descurajarea şi apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog şi parteneriate cu statele care împărtăşesc valorile şi principiile comunităţii euroatlantice. Am participat pe 22 martie, în calitate de ministru al Apărării naţionale, la ceremonia semnării actului de declarare a capacităţii finale pentru Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti. Evenimentul, cu o semnificaţie deosebită pentru România, desfăşurat la Centrul de Instruire Întrunită Getica, demonstrează încă o dată contribuţia substanţială pe care o aduce România la întărirea flancului estic al Alianţei”, subliniază demnitarul.
Astfel, începând cu anul 2017, România alocă Apărării două procente din PIB şi va continua să facă acest lucru până în 2026, a dat asigurări Mihai Fifor
”În raportul anual al secretarului general NATO sunt evidenţiate performanţele României în ceea ce priveşte alocările pentru Apărare în anul 2017. Procentul cheltuit pentru înzestrare, în cadrul bugetului total, situează ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33%. Tot pe primul loc România se află şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent”, arată acesta.
Mesajul premierului Viorica Dăncilă de Ziua NATO în România
Și prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj cu ocazia marcării Zilei NATO în România, în care afirmă că autorităţile vor să demonstreze în continuare că ţara noastră este „un aliat credibil şi stabil” în regiunea Mării Negre.
„Marcăm astăzi Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care ne-o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Toţi aceşti ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar şi contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea şi respectul partenerilor noştri nord-atlantici şi vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toţi cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu preţul sacrificiului suprem”, a spus Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Totodată, şefa Guvernului a precizat că România îşi respectă angajamentul faţă de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea armatei.
Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua NATO în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO în România, în care afirmă că ţara noastră are în Alianţa Nord-Atlantică „cea mai solidă garanţie de securitate a sa”.
„Ca parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România!”, a transmis Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Totodată, şeful statului a precizat că Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie amintind și că în urmă cu 69 de ani, la 4 aprilie 1949, a fost semant Tratatul de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi.
Potrivit lui Iohannis, NATO a dovedit, de-a lungul timpului, că are capacitatea de a se adapta şi de a evolua, „caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care acum se confruntă cu ameninţări multiple, aflate într-o continuă dinamică”.Totodată, şeful statului a arătat că Summitul NATO, care se va desfăşura anul acesta la Bruxelles, va fi un nou reper important în procesul de adaptare a Alianţei la provocările şi ameninţările actuale de securitate.
„După progresele înregistrate în implementarea măsurilor agreate la Varşovia pentru Flancul Estic, următorul pas firesc îl constituie asigurarea coerenţei măsurilor aliate pe acest Flanc, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în cadrul posturii de descurajare şi apărare a NATO. Cu acest prilej, România va susţine cu tărie sporirea, în continuare, a rolului NATO în combaterea terorismului, dar şi dezvoltarea cooperării între NATO şi Uniunea Europeană, în deplină complementaritate. Conjugarea efortului celor două organizaţii în domenii de interes comun va conduce fără îndoială la creşterea securităţii europene şi euroatlantice”, a mai afirmat Iohannis.
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.
În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic
Citeșe și: #salvatipipera | Boom imobiliar de un miliard de euro într-o zonă sufocată: patru “zgârie-nori” și un hotel de 4 stele
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro