Sfânta Corona ar fi trăit în secolul al II-lea, fiind martirizată împreună cu Sf. Victor pe teritoriul actual al Siriei, în timpul lui Marc Aureliu.
Skt. Corona, liliputana așezare din Austria
Corona, care avea doar 16 ani, a fost reținută pentru că încerca să îl încurajeze pe Victor, cumnatul ei, soldatul roman torturat din cauză că era creștin. Tânăra ar fi fost legată de picioare între doi palmieri, fiind sfâșiată în momentul în care trunchiurile copacilor au fost doborâte.
Martiriul este comemorat pe 14 mai, de exemplu, în satul austriac Skt. Corona am Schöpfl, 350 de suflete, iar localnicii știu povestea: ”Trupul sfintei a fost sfâșiat, dar sufletul ei a a ajuns la cele veșnice”.
De la sfânta comorilor, la sfânta care te apără de boli
Numele sfintei era invocat, inițial, în legătură cu câștigurile de bani, jocuri de noroc ori descoperirea de comori. Între timp, de numele martirei a fost legată și protecția împotriva bolilor.
Birgitta Falk, șeful Trezoreriei Catedralei din Aachen: ”Oamenii de la Skt. Corona o invocau împotriva furtunilor, pentru protejarea culturilor de cereale și pentru a le apăra de boli animalele. Această protecție față de boli a fost extinsă în timp”.
Relicvele acestei sfinte au fost păstrate încă din secolul al IX-lea în Anzu, nordul Italiei, unde coronavirusul a provocat cele mai multe decese.
Popularitatea este mai mare în zona bavareză din Germania, unde ziua celor doi sfinți, Corona și Victor, este celebrată pe 14 mai.
Moaștele la care s-au rugat preoții din Aachen
Moaștele celor doi au fost purtate în Aachen de la Roma de Otto al III-lea în jurul anului 997.
La sfârșitul lunii martie, au fost scoase o parte din moaștele Sfintei Corona din catedrala din Aachen, Germania, iar preoții s-au rugat acesteia, căci e considerată protectoarea celor afectați de pandemii.
Moaștele sale au fost folosite în procesiuni prin Europa și în perioadele de ciumă.
Corona și coronavirusul
”Corona” este un cuvânt latinesc și înseamnă coroană. Virusul Sars-CoV-2 și-a primit numele nu de la sfânt, ci de la oamenii de știință care l-au examinat la microscop. ”Numele se datorează aspectului caracteristic în formă de inel al coronavirusului”, a explicat Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor pentru Bild.