UPDATE ora 16.11. Şedinţa de plen a durat 8 secunde, în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat că nu s-a înregistrat cvorumul de şedinţă.
În sală au fost doar 188 de parlamentari, de la PNL, USR şi PMP. Pentru ca şedinţa să înceapă, era nevoie de prezenţa a 233 de aleşi în Parlament.
Şedinţa plenului celor două Camere ale Parlamentului este programată să înceapă la ora 16.00.
PSD a anunţat, deja, că nu va participa la şedinţa în care are loc acest vot, la fel şi parlamentarii de la ALDE şi cei ai Pro România.
Nici PMP şi nici minorităţile nu susţin declanşarea alegerilor anticipate, pentru că ar însemna scurtarea mandatului actualilor aleşi.
În acest moment, doar USR-ul susţine varianta declanşării alegerilor anticipate.
În lipsa celor de la PSD, liberalii nu pot să asigure cvorumul pentru ca şedinţa să înceapă, astfel că, cel mai probabil, nu se va ajunge la vot.
Este nevoie de prezenţa în sală a 233 de parlamentari, iar PNL şi USR au, împreună, doar 147 de parlamentari.
PNL pregăteşte contestaţie la CCR
Liberalii iau în calcul să atace la CCR această tergiversrae a votului, mizând pe faptul că, potrivit Regulamentului Parlamentului, votul pentru învestirea Guvernului trebuie să aibă loc în 15 zile de la depunerea listei Guvernului şi a Programului de Guvernare în Parlament.
Acest lucru nu îi va ajuta, însă, prea mult pe liberali, pentru că prelungeşte şi mai mult calendarul pentru anticipate.
NU este singura problemă a liberalilor. Ordonanţa care stabileşte termenele pentru anticipate, şi care a introdus prevederea potrivit căreia se poate vota în orice localitate, pe liste suplimentare, dacă nu eşti în oraşul de domiciliu, a fost respinsă în Senat şi atacată la CCR de Avocatul Poporului.
În 10 februarie, premierul desemnat Ludovic Orban a depus la Parlament lista noului Cabinet, care cuprinde aceiaşi miniştri ca în Guvernul anterior, precum şi programul de guvernare actualizat.
Audierile au avut loc pe 17, 18 şi 19 februarie.
Doar patru miniştri – Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu, Virgil Popescu şi Adrian Oros – din cei 16 care au fost audiaţi în comisii au obţinut un aviz pozitiv din partea parlamentarilor, restul fiind avizaţi negativ. Avizul comisiilor parlamentare este consultativ.
Tot astăzi, Curtea Constituţională va dezbate sesizarea depusă de cei de la PSD, referitoare la un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban din nou în funcţia de premier.