Liderul de la Kiev a vorbit despre ziua în care tancurile rusești au tras direct asupra centralei nucleare de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, precizând că a fost vorba despre un asalt „brutal”, fără ca rușii să se gândească la consecințele potențial „dezastruoase”.

A fost „unul dintre cele mai îngrozitoare momente ale războiului”, a declarat Zelenski.

Din acest motiv, spune el, siguranța nucleară joacă un rol-cheie în formula de pace pe care o propune.

„Cea mai mare parte a lumii înțelege ce este în joc”, a adăugat președintele Ucrainei.

În acest context, Volodimir Zelenski a afirmat că, din informațiile sale, liderul de la Kremlin plănuiește să atace centralele nucleare și infrastructura energetică din Ucraina.

Potrivit lui Zelenski, Putin caută modalități de a „distruge spiritul ucrainean”, inclusiv prin țintirea infrastructurii energetice a țării cu atacuri asupra centralelor electrice și a întregii rețele energetice a Ucrainei.

„Rusia a distrus toate centralele noastre termice și o mare parte din capacitatea noastră hidroelectrică. Așa se pregătește Putin pentru iarnă, sperând să chinuie milioane de ucraineni… Putin vrea să-i lase în întuneric și să [forțeze] Ucraina să sufere și să se predea”, a afirmat Zelenski.

Zelenski, despre un posibil dezastru nuclear: „O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată”

În ceea ce privește informațiile privind intenția lui Putin de a ataca și centralele nucleare, liderul ucrainean avertizează că orice lovitură cu rachete ori drone sau orice incident critic în sistemul energetic al Ucrainei ar putea duce la un „dezastru nuclear”.

„O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată… Acestea sunt centrale nucleare. Trebuie să fie în siguranță. Dacă, Doamne ferește, Rusia provoacă un dezastru nuclear la una dintre centralele noastre, radiațiile nu vor respecta granițele de stat și, din păcate, diferite națiuni ar putea simți efectele devastatoare”, a avertizat președintele Ucrainei.

„Nu poate fi o pace dreaptă fără Ucraina”

Vorbind despre o soluție pentru a opri războiul din țara sa, Zelenski a subliniat că „trebuie să fie o adevărată pace justă” și că nu poate fi „o pace dreaptă” fără Ucraina.

„Din păcate, la ONU, este imposibil să rezolvi cu adevărat și ferm problemele de război și pace pentru că prea mult depinde de Consiliul de Securitate, de puterea de veto. Când agresorul exercită vetoul, ONU este neputincioasă să oprească războiul”, a explicat el.

Zelenski a mai spus că aproape 100 de națiuni și organizații internaționale au susținut formula de pace pe care a propus-o, inclusiv țările care „au trecut prin războaie”.

El a mai declarat că alte propuneri înaintate de alte țări nu numai că „ignoră interesele și suferința ucrainenilor care sunt cel mai mult afectați de război”, dar că ignoră și realitatea și îi oferă lui Vladimir Putin „spațiul politic pentru a continua războiul”.

„Poate că cineva vrea un premiu Nobel în loc de pace reală” pentru încercări paralele sau alternative de a prezenta planuri, „dar singurele premii pe care Putin ți le va oferi în schimb sunt mai multă suferință și dezastre”, a mai spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a insistat că lumea trebuie să restabilească siguranța nucleară și ca energia să nu mai fie folosită ca armă, că trebuie asigurată securitatea alimentară și că toți soldații și civilii ucraineni capturați trebuie să se întoarcă acasă.

De asemenea, el a subliniat că trebuie respectată Carta ONU pentru a garanta dreptul țării sale la integritate teritorială și suveranitate și că ocupanții ruși trebuie să se retragă și „trebuie să-i tragem la răspundere pe cei responsabili pentru crime de război”.

„Vreau pace pentru poporul meu, pace reală și pace dreaptă și vă cer sprijin tuturor națiunilor lumii. Noi nu divizăm lumea. Și vă cer același lucru. Nu divizați lumea. Fiți națiuni unite și asta ne va aduce pace”, și-a încheiat Volodimir Zelenski discursul.

Președintele ucrainean a declarat recent că crede că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât consideră mulți și a făcut apel la aliați să întărească armata Ucrainei.

Kremlinul a afirmat, în replică, faptul că războiul din Ucraina se va încheia numai în momentul în care Rusia îşi va îndeplini obiectivele.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News