Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat dur NATO, sâmbătă, pentru că a refuzat să implementeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, spunând că decizia a dat „undă verde pentru continuarea bombardamentelor asupra orașelor și satelor ucrainene”.
Cele 30 de țări membre ale NATO s-au reunit vineri la Bruxelles pentru a discuta despre următorii pași ai alianței în Ucraina. Eforturile diplomatice nu au reușit să pună capăt haosului din această țară, la opt zile după ce Vladimir Putin a ordonat invazia.
Situația din interiorul Ucrainei nu dă semne că se va îmbunătăți prea curând. Un convoi rusesc uriaș care se îndrepta spre capitala Kiev este blocat de zile întregi, deoarece luptătorii ucraineni dețin zone cheie, în timp ce trupele rusești au revendicat alte zone strategice și, începând de vineri dimineață, ocupă centrala nucleară Zaporojie.
În ciuda situației sumbre de pe front, NATO nu dorește să se implice direct în conflict – inclusiv prin instituirea unei zone de excludere aeriană. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță.
„Am convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO care să opereze deasupra spațiului aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a spus el.
Ce a spus Volodimir Zelenski
„Conducerea Alianţei a dat undă verde continuării bombardamentelor asupra oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii de preşedinţia ucraineană.
„E o auto-hipnotizare a celor care sunt slabi și nesiguri, deși dețin arme de câteva ori mai puternice decât ale noastre. Trebuia să vă gândiți la oameni, la omenie”, a continuat el.
„La ce v-ați gândit la acea ședință? Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri inclusiv din cauza voastră! Din cauza slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre!”, a avertizat Zelenski.
„Tot ce a decis Alianța până azi a fost să treacă prin sistemul său de achiziții 50 de tone de combustibil pentru Ucraina. Poate pentru aceea ca să putem să dăm foc memorandumului de la Budapesta. Pentru ca să ardă mai bine! Pentru noi, el deja a ars în focul armatei ruse”, a spus președintele ucrainean.
Ce este zona de excludere aeriană
O zonă de excludere aeriană este o zonă în care anumite avioane nu au dreptul sau capacitatea de a zbura.
În contextul unui conflict precum cel din Ucraina, aceasta ar însemna o zonă în care avioanele rusești nu ar avea voie să zboare. Scopul: împiedicarea unor bombardamente împotriva Ucrainei.
De asemenea, o zonă de excludere aeriană ar permite forțelor aeriene ucrainene să lovească convoaiele rusești care se apropie de orașele mari. În acest moment aceste convoaie sunt, în principiu, protejate de avioanele rusești.
Olexii Haran profesor de politică comparată de la Universitatea Națională din Kiev-Academia Mohyla, a sugerat, într-un interviu pentru Libertatea, că o astfel de zonă ar putea fi limitată. „Ce ar putea face ar fi să impună o zonă de excludere aeriană deasupra centralelor nucleare ucrainene. Este foarte important pentru că nu știm ce e în mintea lui Putin”, a spus el.
Nu ar fi pentru prima dată când acest lucru se întâmplă. NATO a mai impus zone de interdicție aeriană în țări precum Bosnia sau Libia.
Dominația aeriană: NATO, Rusia, Ucraina
Nu există nicio îndoială că forțele aeriene rusești au mijloace și capacități mult mai mari decât forțele aeriene ucrainene. Spre surprinderea multora însă, Rusia nu a reușit până în prezent să stabilească o superioritate aeriană, iar spațiul aerian al Ucrainei rămâne contestat, explică într-o analiză pentru platforma The Conversation Christoph Bluth, profesor de Relații Internaționale și Securitate la Universitatea Bradford.
Totuși, deși rachetele antiaeriene reprezintă încă un risc serios pentru avioanele rusești, iar avioanele ucrainene pot efectua în continuare misiuni defensive de contraatac aerian și terestru la joasă altitudine, forțele aeriene rusești continuă să reprezinte o amenințare serioasă și în creștere pentru Ucraina, spune el.
Forțele aeriene ruse au desfășurat aproximativ 300 de aeronave militare moderne în apropierea zonelor de luptă din Ucraina, dar acestea nu au efectuat multe misiuni. Motivele tactice sunt neclare, deși un comentariu al Royal United Services Institute sugerează că lipsa munițiilor ghidate de precizie și lipsa de experiență de zbor a piloților ruși pot fi factori.
În același timp, nu există nicio îndoială că avioanele NATO ar putea ataca avioanele rusești, spune Bluth. Avioanele de luptă americane de generația a cincea, F-22 Raptor și F-35 Lightning, sunt cu o generație înaintea celui mai avansat avion rusesc, SU-57. Și trebuie remarcat faptul că majoritatea aeronavelor rusești desfășurate sunt probabil cele mai puțin avansate – SU-30 și SU-35.
În plus, NATO are o gamă de avioane de luptă, inclusiv F-15, F-16 și Eurofighter. Atât din punct de vedere numeric, cât și tehnologic, NATO are capacitatea necesară pentru operațiunile din Ucraina.
Într-adevăr, potrivit unei declarații a NATO, alianța „a desfășurat mii de forțe terestre și aeriene defensive suplimentare pe flancul de est al Alianței, precum și mijloace maritime în întreaga zonă NATO” și și-a activat planurile de apărare.
Acest lucru înseamnă că aeronave suplimentare, inclusiv avioane de luptă britanice care operează de la RAF Coningsby din Lincolnshire și RAF Akrotiri, patrulează deja pe cerul est-european.
Temeri cu privire la un război NATO-Rusia
Pentru a impune o zonă de excludere aeriană, pe lângă angajarea și distrugerea avioanelor rusești, ar fi nevoie de lovituri asupra capacităților de apărare aeriană rusești desfășurate în interiorul Ucrainei, ceea ce înseamnă și bombardarea forțelor terestre rusești.
Întrucât forțele aeriene rusești au baza în afara Ucrainei, ele ar trebui să fie înfrânte în mod repetat pentru a menține superioritatea aeriană. Suprimarea apărării antiaeriene ar putea necesita lovituri pe teritoriul rusesc și belarus, explică expertul.
De fapt, Ucraina pare să fi atacat deja o bază aeriană rusă din afara Ucrainei și astfel de lovituri ar deveni parte integrantă a oricărui efort de a impune o zonă de interdicție aeriană.
Ca răspuns, ar putea fi așteptate lovituri rusești asupra forțelor de apărare aeriană ale NATO bazate în Europa Centrală și de Sud-Est. Este aproape inevitabil ca conflictul armat să se extindă în mod necontrolat, avertizează Bluth.
Unde ar duce acest lucru este greu de prevăzut acum. Vladimir Putin a lansat deja o amenințare directă cu utilizarea forțelor nucleare ale Rusiei ca răspuns la măsurile economice și atacurile politice împotriva Rusiei. Până în prezent, liderii occidentali au ignorat aceste amenințări, deoarece nu le consideră credibile.
Dar uriașul arsenal nuclear al Rusiei și riscurile unui război mai amplu descurajează efectiv țările NATO de la orice implicare militară dincolo de furnizarea de echipamente. Descurajarea nucleară funcționează – descurajează NATO, deoarece liderii occidentali nu sunt siguri de raționalitatea conducerii Rusiei.
Și-ar putea schimba NATO decizia?
Este important de subliniat că o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei este o propunere diferită în comparație cu alte conflicte, cum ar fi cele din Irak și Siria. Țările NATO, cel puțin deocamdată, sunt categorice în privința faptului că nu pot lua în considerare un astfel de plan.
Un mesaj vehement în acest sens a venit chiar de la Lituania, un stat cu o poziție vehementă împotriva Rusiei, dar totodată unul expus la un eventual atac al Moscovei. „Cred că toate încurajările ca NATO să se implice acum în conflictul militar sunt iresponsabile”, a declarat șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte.
Dar dacă sancțiunile economice nu produc rezultatele dorite, dacă luptele se intensifică și un număr mare de civili ucraineni sunt uciși, iar guvernul cade, presiunea publică asupra țărilor occidentale pentru a lua măsuri mai decisive ar putea crește.
Apropo de presiunea publică. Aproximativ 74% dintre americani – inclusiv majorități solide de republicani și democrați – spun acum că Statele Unite și aliații lor din cadrul NATO ar trebui să impună o zonă de interdicție aeriană în Ucraina, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.
Sondajul, realizat joi și vineri, sugerează că indignarea americanilor față de invazia Rusiei în Ucraina este tot mai mare, pe măsură ce forțele Moscovei își intensifică bombardamentele asupra zonelor urbane.
Acest lucru pune presiune asupra președintelui american Joe Biden pentru a lua măsuri mai agresive împotriva Rusiei, scrie Reuters.
Reuters menționează că nu este clar dacă respondenții care au susținut o zonă de excludere aeriană sunt pe deplin conștienți de riscul de conflict. Iar majoritatea celor chestionați s-au opus ideii de a trimite trupe americane în Ucraina sau de a efectua lovituri aeriene pentru a sprijini armata ucraineană.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia