VEZI VIDEO AICI:

Acum, foarte puțini români mai merg spre litoral pe „drumul vechi”, DN3. E un traseu anevoios, care pornește din cartierul bucureștean Pantelimon și se strecoară spre Fundulea printre comune și cătune, tăind în două câmpuri cu grâu și floarea-soarelui.

Nu are decât o singură bandă de circulație pentru fiecare sens de mers, așa că viteza cu care se merge nu depășește, în general, 80-90 de kilometri la oră. Sunt șanse destul de mari să întâlnești căruțe, utilaje agricole și fel de fel de obstacole care să-ți încetinească avântul spre Marea Neagră.

La câțiva pași de intrarea în localitatea Fundulea, era cândva un local unde cu greu găseai loc de parcare, iar ca să apuci un loc la masă, trebuia să aștepți zeci de minute. Acum, Hanul din Salcâmi e doar o clădire pustie, pe jumătate abandonată. Doar o masă de lemn putrezita, lăsată pe terasa barului închis cu gratii de fier, mai amintește de forfota de odinioară.

Lucrările la Autostrada A2 București-Constanța au început din vremea regimului comunist, când a fost finalizată secțiunea Fetești-Cernavodă. Alte două tronsoane, București-Fundulea și Fundulea-Drajna nouă, au fost inaugurate în 2004.

Acesta a fost începutul sfârșitului pentru epoca de aur a afacerilor de pe vechiul drum spre mare. Tot mai mulți turiști au preferat drumul mai rapid spre mare, iar terasele și hanurile au rămas cu tot mai puțini clienți. Din 2006, când autostrada a conectat Drajna și Fetești, aproape toată lumea a plecat spre litoral pe A2.

Astfel, terasa Drumul Soarelui, de pe marginea DN3 din Dragalina, a rămas fără niciun client. Iar acum, mărturie a acelor vremuri mai stau doar o prelată ruptă și o balustradă de ciment, vopsită în alb.

Hanul de la Malu, ”ocupat” de câini și păsări

Un alt drum spre mare era DN 2A, cel care conectează Capitala cu localitatea Slobozia. Pe acest drum, circulat în urmă cu două decenii de sute de mii de turiști, mai trec acum doar tiruri, mașini de marfă și localnici. Și prea puțini au mai oprit să înnopteze la hanurile și motelurile de pe marginea acestui drum ori să facă un popas de câteva ore. Astfel că majoritatea și-au închis porțile după ce A2 a fost inaugurată. Este și cazul motelului Malu, un han de lux cândva, transformat astăzi într-un adăpost pentru câinii vagabonzi și păsările cerului.

Și iată cum nevoia de a economisi timp, în Secolul Vitezei, a dus la abandonarea unor drumuri de tradiție și uitarea unor locuri de poveste unde generații de turiști au băut o bere, au mâncat mici și au depănat amintiri despre vacanță.


Citește și:

ZOOM Libertatea | VIDEO: Ce faci dacă ești la o terasă din Centrul Vechi al Capitalei și sună sirenele care anunță un dezastru?

Urmărește-ne pe Google News