Zoonozele sunt boli transmisibile de la animalele de companie la om. Multe din acestea sunt un risc pentru sanatatea publica si sunt supuse unui control strict. Astfel de afectiuni ce traverseaza barierele de specie poarta denumirea de zoonoze. Iata cateva din cele mai des intalnite zoonoze.

Una din cele mai grave afectiuni e Rabia (turbarea), boala virala, mortala, cu raspandire pe toate continentele, care se transmite prin muscatura de carnivore salbatice sau domestice, mustelide, lilieci hematofagi. Prevenirea se realizeaza prin vaccinarea carnivorelor domestice si evitarea contactului cu cele salbatice.

Alta afectiune care determina imbolnaviri grave la om e Bruceloza, boala ce afecteaza in special organele genitale, determinand avort la femeia gravida si inflamatii ale organelor genitale. Transmiterea se realizeaza prin contactul direct cu animalul bolnav, cu secretiile acestuia. Prevenirea se face prin evitarea contactului in special cu femelele ce au avortat sau au probleme in gestatie.

Leptospiroza e o afectiune transmisa prin apa sau hrana contaminate, secretii ale animalelor bolnave. Produce febra, insuficienta renala, hepatica, meningita. Prevenirea se face prin vaccinarea caninelor domestice, evitarea contactului cu animalele bolnave, surse de apa nepotabila. Saptamana viitoare continuam cu alte zoonoze.

Liviu Harbuz
DVM Ph. D

 
 

Urmărește-ne pe Google News