În scrisoarea trimisă pe 26 august 2021 lui Jim Jordan, preşedintele Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanţilor, care a investigat moderarea conţinutului pe platformele online, Zuckerberg a scris că funcţionari de rang înalt, inclusiv unii de la Casa Albă, au făcut presiuni asupra Meta în 2021 pentru a elimina conţinut.

„În 2021, înalţi funcţionari din administraţia Biden, inclusiv de la Casa Albă, au făcut presiuni repetate asupra echipelor noastre timp de luni de zile pentru a cenzura anumite conţinuturi despre Covid-19, inclusiv cele din zona umor şi satiră, şi au exprimat multă frustrare faţă de echipele noastre atunci când nu am fost de acord, Am făcut unele alegeri pe care, cu beneficiul retrospectiv şi al noilor informaţii, nu le-am mai face astăzi. Cred că presiunea guvernului a fost greşită şi regret că nu am fost mai deschişi în această privinţă”, a mărturisit patronul Meta.

Zuckerberg dă asigurări că el şi Meta ar fi gata să „riposteze”, dacă ceva similar s-ar întâmpla în viitor.

Republicanii au afirmat că scrisoarea reprezintă o „mare victorie pentru libertatea de exprimare”. Ei au spus că Zuckerberg a recunoscut practic că „Facebook i-a cenzurat pe americani”.

La rândul ei, Casa Albă şi-a apărat acţiunile, spunând că a încurajat „acţiuni responsabile pentru a proteja sănătatea şi siguranţa publică”.

Poziţia noastră a fost clară şi consecventă: credem că societăţile de tehnologie şi alţi actori privaţi ar trebui să ia în considerare efectele pe care acţiunile lor le au asupra poporului american, făcând în acelaşi timp alegeri independente cu privire la informaţiile pe care le prezintă.

Zuckerberg a spus că regretă că nu a vorbit mai devreme despre această presiune a Casei Albe, precum şi despre unele decizii pe care proprietarul Facebook, Instagram şi WhatsApp le-a luat cu privire la eliminarea anumitor conţinuturi.

Facebook a „retrogradat” pentru scurt timp conţinutul referitor la fiul lui Joe Biden, Hunter, înainte de alegerile din 2020, după ce FBI a avertizat cu privire la „o potenţială operaţiune de dezinformare rusească”.

Comentariile lui Zuckerberg cu privire la Hunter Biden se referă la povestea unui laptop care a fost abandonat de fiul preşedintelui la un atelier de reparaţii din Delaware.

Publicaţia a afirmat că e-mailurile găsite pe computer sugerau că afacerile sale în străinătate au influenţat politica externă a SUA în timp ce tatăl său era vicepreşedinte.

Preşedintele şi familia sa au negat orice infracţiune.

Conţinutul nu s-a dovedit a fi parte a unei astfel de operaţiuni, a subliniat Zuckerberg. „Privind retrospectiv, nu ar fi trebuit să retrogradăm această poveste”, a scris Zuckerberg. „Ne-am schimbat politicile şi procesele pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”, le-a spus el congresmenilor.

Scrisoarea lui Zuckerberg intervine în plină controversă legată de moderarea de conţinut pe platformele sociale.

Rivalul lui Zuckerberg, Elon Musk, proprietarul X, care i-a restabilit contul lui Donald Trump, este cunoscut ca un susţinător al „libertăţii de exprimare”.

De asemenea, Pavel Durov, fondatorul Telegram, şi el un apărător al libertăţii de exprimare, a fost arestat în weekend în Franţa pentru infracţiuni pe care reţeaua sa de mesagerie le-a permis din cauza lipsei moderării de conţinut.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News