Funeraliile capului familiei Corduneanu, decedat la vârsta de 54 de ani, sunt programate pentru vineri, 19 aprilie, ora 14.00, la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Costel Corduneanu, liderul clanului care îi poartă numele, supranumit de discipolii săi „Stăpânul Moldovei”, ar avea dreptul să fie înmormântat cu onoruri militare. Temutul interlop a dobândit gradul de subofițer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne ca urmare a activității sportive. 

Până să ajungă șeful clanului ieșean, Costel Corduneanu a fost sportiv de performanță, campion mondial la lupte libere, legitimat la cluburile Steaua și Dinamo.

Federația Română de Lupte a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj dedicat sportivului Corduneanu care a reprezentat România la două ediții ale Jocurilor Olimpice.

Postarea de pe pagina oficială a Federației Române de Lupte

„Federația Română de Lupte anunță cu regret trecerea în neființă a celui care a reprezentat luptele libere românești cu succes – Costel Corduneanu. Costel Corduneanu a fost unul dintre cei mai buni luptători pe care i-a dat municipiul Iași, fiind vicecampion european și participant la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, unde a ocupat locul 9 – Barcelona, 1992, respectiv locul 14 – Atlanta, 1996.

Federația Română de Lupte transmite sincere condoleanțe familiei și apropiaților! Dumnezeu sa îl odihnească!”, se arată în postarea FRL pe pagina oficială de Facebook.

Costel Corduneanu (în centru) la jocurile francofone. Foto: Facebook

Cine beneficiază de funeralii cu onoruri militare

Potrivit legii, funeraliile cu onoruri militare se organizează şi se desfăşoară pentru următoarele categorii de personal al Ministerului Afacerilor Interne care, la data decesului, au avut calitatea de: 

– demnitar sau înalt funcţionar public;  veteran de război; militar în activitate, în rezervă şi în retragere;

– funcţionar public cu statut special – poliţist; student sau elev al instituţiilor de învăţământ ale ministerului; soldat sau gradat voluntar; etc.

Constantin Corduneanu a fost legitimat în cariera sa la cluburile CSA Steaua Bucureşti şi Dinamo Braşov, având grad de subofițer şi s-a retras din activitate în 2002, potrivit Agerpres.

Potrivit legii, familia răposatului trebuie să depună cerere pentru organizarea unei înmormântări cu onoruri militare cu cel mult 48 de ore înainte de înhumare. 

Cererea pentru organizarea funeraliilor cu onoruri militare se depune la Comenduirea garnizoanei militare, care are structuri la nivelul fiecărui județ, la departamentul „Ceremonii”. 

O comisie formată din reprezentanți M.A.I, S.R.I., S.T.S. și M.J. – A.N.P. analizează și, în majoritatea cazurilor, aprobă cererile depuse de urmași. 

În cazul familiei Corduneanu nu a existat nicio solicitare scrisă depusă la sediul garnizoanei din Iași până miercuri, 17 aprilie, or 10.00, a declarat pentru ziarul Libertatea un oficial MAI. 

Mai mult decât atât, Inspectoratul de Poliție Județean Iași a dezmințit în jurul orei 11.00 zvonul privitor la organizarea ceremonialului special. 

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la o «înmormântare cu onoruri militare», Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este abilitat să comunice următoarele: Informațiile vehiculate nu sunt reale. După consultarea cu structurile MAI și MAPN, a reieșit faptul că nu s-a organizat un astfel de moment, pentru înmormântarea din județul Iași”, arată un comunicat transmis de către Poliție.

Priveghi de trei zile

Pentru cele trei zile de priveghi, familia Corduneanu a închiriat un restaurant de lux din Iași (La Castel), unde a fost depus trupul neînsuflețit al liderului clanului. Localul este situat în partea de nord a orașului, iar participanții la ceremonialul religios vor trebui să parcurgă un traseu care va traversa zona Copou, cea mai exclusivistă din Iași. 

Priveghiul va dura trei zile. Foto: captura Youtube

Special pentru acest moment, în curtea restaurantului a fost amenajat un cort de mari dimensiuni, unde rudele și apropiații să treacă prin fața catafalcului. Trei zile va dura priveghiul, timp în care poliția este în alertă maximă. În această perioadă, sunt așteptate să ajungă la Iași mii de persoane, printre care șefi ai clanurilor de interlopi din București și din zona Ardeal-Banat, dar și din afara țării, mulți dintre ei aflați în conflict. 

Pentru a încerca să evite incidente care ar putea degenera, șefii IJP Iași au gândit „un plan propriu de acțiuni”. Orașul va fi împânzit de poliție, atât în zona restaurantului unde este organizat priveghiul de trei zile, cât și pe trase, au declarat surse din MAI, pentru ziarul Libertatea.

Costel Corduneanu, șeful clanului interlop din Iași cu același nume, a murit luni, 15 aprilie, într-un spital din Târgu Mureș, la vârsta de 54 de ani. Cel mai mare dintre frații Corduneanu era internat după o intervenție chirurgicală pe cord, fiind cunoscut cu afecțiuni cardiace cronice.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News