Alegerile locale 2024 vor avea loc pe 9 iunie 2024, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.
PSD și PNL au decis pe 21 februarie 2024 comasarea alegerilor europarlamentare cu cele local, precizând că vor fi liste comune la europarlamentare. Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au făcut anunțul într-o conferință de presă comună.
În ziua votului, alegătorii vor primi patru buletine de vot: pentru primar, pentru consiliul local, pentru consiliul județean și pentru președintele consiliului județean. Bucureșteni vor primi buletine de vot pentru alegerea primarului Capitalei, Consiliului General al Municipiului București, pentru alegerea primarului de sector și a consiliului local de sector.
Nicușor Dan a câștigat alegerile în 2020 pentru Primăria Capitalei
Românii pot să-și exercite dreptul de vot la secția de votare din localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Este obligatoriu să se respecte regulile privind menținerea ordinii și a liniștii în cadrul secției de votare, iar propaganda electorală este interzisă în interiorul acesteia.
Persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani au dreptul de vot, cu condiția să împlinească această vârstă până în ziua alegerilor și să dețină un document de identitate valabil.
Președintele secției de votare poate refuza dreptul de vot unei persoane care a fost interzisă să voteze și alegătorului care nu este înscris în lista electorală specială. Dacă un cetățean căruia i s-a interzis dreptul de vot deține o hotărâre judecătorească definitivă care atestă că interdicția nu mai este în vigoare, atunci are dreptul să voteze.
La alegeri, va fi utilizat „Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal”, care are rolul de a verifica dacă o persoană este sau nu eligibilă pentru a vota.
La alegerile locale din 2024, votul se exercită la secția de votare din localitatea de domiciliu sau de reședință. Pentru a identifica secția corespunzătoare, cetățenii pot accesa site-ul AEP – registrulelectoral.ro și pot introduce CNP-ul și numele de familie. De asemenea, este disponibilă și o hartă a secțiilor de votare din România.
La alegerile locale, care au loc pe 9 iunie, procesul de votare începe la ora 7.00 și se încheie la ora 22.00. Mai exact, președintele biroului electoral al secției de votare anunță închiderea votării la ora 22.00 și dispune închiderea incintei. Cu toate acestea, cetățenii care se află la ora 22.00 în incinta secției de votare sau cei care așteaptă în afara acesteia încă pot să-și exercite dreptul de vot până la miezul nopții conform prevederilor legale.
Potrivit legii, pentru a fi eligibil, vârsta minimă este de 23 de ani. De asemenea, pot candida doar persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. Pnetru fotoliu de primar în sectoarele Capitalei, pot candida și pot fi alese persoanele care au domiciliul în București, indiferent de sectorul în care locuiesc. La data de 8 martie, Guvernul a adoptat Ordonanța comasării alegerilor, care permite unei persoane să candideze simultan pentru Parlamentul European și pentru funcția de primar sau de președinte al Consiliului Județean. De asemenea, primarii în funcție au posibilitatea să candideze pentru un alt partid fără a-și pierde mandatul.
Urmăriți toate știrile despre prezența la vot la nivel național, prezența la vot în București și primele date exit poll în București și restul țării.
Citește cele mai noi știri și informații despre alegerile locale 2024: calendar alegeri, candidați si rezultate alegeri.