Deveselu este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Olt, Oltenia, România. Aici a fost instalat scutul antirachetă de către americani. Scutul de la Deveselu este funcțional din 2016.
Ce este scutul antirachetă de la Deveselu
Scutul este echipat cu așa-numitul sistem antirachetă Standard Missile 3 (SM-3). Forțele Navale ale Statelor Unite folosesc SM-3 pentru interceptarea rachetelor balistice de croazieră și intercontinentale.
Rachetele SM-3, care nu sunt purtătoare de încărcături explozive și nici de substanțe periculoase, cum ar fi cele nucleare, biologice sau chimice, sunt produse de către Raytheon, au o lungime de aproximativ 7 metri și un diametru de 0,34 metri.
În general, rachetele de la Deveselu au o autonomie de 500 km și pot atinge viteza maximă de 9.600 km/h.
Cât a costat scutul de la Deveselu
Scutul de la Deveselu acoperă o suprafață de 170 de hectare și este echipat doar cu rachete interceptoare care au rolul de apărare prin distrugerea în aer a rachetelor balistice.
Scutul este activ din decembrie 2016, dar lucrările la baza militară de la Deveselu au durat trei ani și a costat 800 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de americani. România a contribuit cu doar 12 milioane de dolari.
Controverse la nivel înalt despre Deveselu
Deveselu a devenit un subiect sensibil după ce Rusia a contestat amplasarea acestui scut antirachetă.
În februarie 2019, Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF (forțele nucelare intermediare). Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite. În iulie 2019, Rusia s-a retras din Tratatul INF.
La sfârșitul lui iulie 2018, ministrul Apărării de la acea vreme, Mihai Fifor, declara: „Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele UNite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”.
După această gafă el a declarant că a fost o erorare de interpretare și scutul nu are decât rachete de interceptare, nu balistice.
Militari americani de la Deveselu – scandal cu prostituate minore
După crimele din Caracal a apărut o investigație care a relevat că minore din județul Olt erau sechestrate și forțate să se prostutitueze, printre clienții acestora fiind militari care lucrau la baza militară de la Deveselu.