Stiri Gorj. Află tot ce se întâmplă în Gorj, știri de ultimă oră, breaking news. Aici poți citi știri online, actualizate în timp real, ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Gorj.
Județul Gorj este situat în sud-vestul României, în provincia istorică Oltenia unde ocupă o suprafaţă de 5.602 kmp (locul 21 între judeţele României).
Judeţul Gorj se învecinează cu judeţele Dolj (sud-est), Mehedinți (sud-vest), Caraș-Severin (nord-vest), Hunedoara (nord) și Vâlcea (est).
Municipiul reşedinţă a judeţului Gorj este Târgu Jiu.
Conform recensământului din 2011, populaţia judeţului Gorj este de 334.238 locuitori. Repartiţia pe medii urban/rural evidenţiază predominarea populaţiei rurale cu 55,5%.
Judeţul Gorj este organizat din punct de vedere administrativ în două municipii, Tg Jiu (78.553 locuitori) şi Motru (18.142 locuitori), şapte oraşe, Rovinari, Bumbeşti–Jiu, Târgu Cărbuneşti, Novaci, Ţicleni, Turceni, Tismana, 61 comune şi 411 sate.
Principalele ramuri industriale din judeţ se bazează pe exploatarea resurselor naturale şi pe producerea energiei electrice în termocentrale (Turceni şi Rovinari) şi hidrocentrale (pe râurile Jiu, Olteţ şi Motru – Cerna – Tismana). Se adaugă industria materialelor de construcţii (cărămizi şi blocuri ceramice, cărămizi refractare, prefabricate din beton la Bârseşti, Tg. Cărbuneşti), exploatarea şi prelucrarea lemnului la Târgu-Jiu, Novaci, Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Tismana, Padeş, fabricarea articolelor tehnice din cauciuc la Tg. Jiu, construcţii de maşini la Tg. Jiu, Bumbeşti Jiu, industria uşoară (confecţii, industria alimentară).
Agricultura se bazează pe cultura cerealelor (îndeosebi porumb), care ocupă mai mult de 80% din suprafaţa cultivată a judeţului. Se adaugă legumele şi cartoful. Se cresc porcine, ovine în zona subcarpatică şi montană şi bovine.
Citeşte ultimele ştiri din Gorj!