Stiri Maramures. Află tot ce se întâmplă în Maramures, știri de ultimă oră, breaking news. Aici poți citi știri online, actualizate în timp real, ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Maramures.
Maramureş este un judeţ din nordul României, având drept municipiu reşedinţă oraşul Baia Mare.
Judeţul Maramureş se învecinează la nord cu Ucraina, râul Tisa formând graniţa naturală pe o lungime de 62 km, la est cu judeţul Suceava, la vest cu judeţul Satu Mare, iar la sud cu judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa Năsăud.
Judeţul Maramureş are două municipii, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, 11 oraşe, Baia Sprie, Borşa, Cavnic, Dragomireşti, Seini, Săliştea de Sus, Târgu Lăpuş, Tăuţii-Măgherăuş, Ulmeni, Vişeu de Sus, Şomcuta Mare, 63 de comune şi 226 de sate.
Ca aşezare geografică, Maramureş cuprindea Depresiunea Maramureşului din România şi estul regiunii Transcarpatia din Ucraina (raioanele Rahău, Slatina, Teceu, Hust). Odată cu organizarea administrativă a României pe regiuni (1947-1968), denumirea de Maramureş a fost extinsă în România şi asupra Ţării Chioarului (Baia Mare), Ţării Lăpuşului, Ţării Oaşului şi Ţării Sătmarului. Capitala istorică Sighet (astăzi Sighetu Marmaţiei) a fost înlocuită cu oraşul Baia Mare.
În Antichitate, regiunea Maramureş a rămas în afara teritoriului cucerit de romani în Dacia, însă dacii locali au primit influenţa civilizaţiei romane.
În Evul Mediu, Mamamureşul a aparţinut de Ungaria, în perioadele 1299-1538 şi 1733-1918. În 1538, Maramureşul a fost integrat Transilvaniei. Vechiul comitat Maramureş (cu reşedinţa la Sighet) a dispărut odată cu Marea Unire din 1918, fiind redus la o treime din suprafaţa pe care a deţinut-o timp de 600 de ani, celelalte două treimi fiind atribuite Cehoslovaciei, teritoriu ocupat de Ungaria, în 1939, şi de URSS, în 1944, iar din 1991, a devenit parte a Ucrainei.
Domeniile industriale cu cea mai mare pondere în economia judeţului Maramureş sunt producţia de mobilă şi prelucrarea lemnului, fabricarea echipamentelor electrice, industria alimentară, metalurgia, confecţiile şi fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.
Acoperit de un relief muntos în proporţie de peste 40 la sută din suprafaţă, județul Maramureș este unul dintre cele mai vizitate din România, cu numeroase puncte de atracție turistice. Însă Maramureşul este recunoscut în special pentru bisericile din lemn, nu mai puţin de opt astfel de capodopere fiind înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Citeşete cele mai noi ştiri din Maramureş!