Partidul Social Democrat - PSD. Ştiri şi informaţii despre PSD. Reportaje, anchete despre PSD şi despre lideri ai partidului. Declaraţii ale liderilor partidului. Fotografii şi videoclipuri de la acţiunile PSD.
Partidul Social Democrat este un partid de centru-stânga, care ocupă cele mai multe locuri în Parlamentul României. Semnul electoral al Partidului Social Democrat este reprezentarea grafică a trei boboci de trandafir ce au la baza tulpinilor înscrisă denumirea prescurtată a partidului – PSD. Fondul este roşu, iar reprezentarea grafică a celor trei trandafiri este înscrisă într-un patrulater, având culoarea albă.
Partidul Social Democrat este o formaţiune politică cu rădăcini în Frontul Salvării Naţionale (FSN), o mişcare populară apărută după Revoluţia din 1989 şi transformată în partid, în 1990, cu Ion Iliescu primul său preşedinte.
Conflictele politice și sociale din România anilor 1990-1991 au afectat coeziunea FSN, astfel că, la Convenția FSN din 27-29 martie 1992, partidul s-a divizat. Un grup condus de Petre Roman s-a impus la conducerea FSN-ului, transformându-l în Partidul Democrat (PD), de orientare social-democrată. PD a părăsit în anul 2006 familia stângii democratice, în favoarea celei a Popularilor Europeni, iar după mai multe transformări politice a dispărut prin fuziunea cu Partidul Național Liberal, în anul 2014.
Grupul susținut de Ion Iliescu a format, în iunie 1992, un alt partid, Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN). După un an de la constituire, în 9-10 iulie 1993, FDSN, şi-a schimbat denumirea în Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR). Schimbarea numelui partidului a fost însoţită de fuzionarea, prin absorbţie, cu Partidul Republican, Partidul Cooperatist şi Partidul Socialist Democratic din România.
În 16 iunie 2001, PDSR a fuzionat cu Partidul Social-Democrat Român, înfiinţat în ianuarie 1990 şi care se declarase continuator al unei formaţiuni politice de stânga fondate în 1910. Noua construcţie politică a primit numele de Partidul Social Democrat. Tot atunci, PSD a integrat prin absorbție şi alte partide de stânga, cum ar fi Partidul Socialist al Muncii şi Partidul Socialist al Renașterii Naționale, realizând unificarea stângii românești.
În 28 octombrie 2003, PSD a devenit membru al Internaționalei Socialiste, iar în 19 mai 2005, a primit statutul de membru cu drepturi depline al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).
PSD îşi propune protejarea drepturilor sociale, dezvoltarea democrației românești și un parcurs euro-atlantic.
Obiectivele principale ale PSD sunt următoarele:
Preşedintele PSD este, începând din noiembrie 2019, Marcel Ciolacu, el ocupând această funcţie mai întâi ca interimar, după demisia înaintată de Viorica Dăncilă. La 22 august 2020, Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al PSD, în cadrul congresului formaţiunii. Din iunie 2023, Marcel Ciolacu este prim-ministrul României.
Gabriela Firea şi Sorin Grindeanu sunt prim-vicepreședinţi ai PSD, Paul Stănescu este secretar general, iar Vasile Dîncu este președinte al Consiliului Național. Alţi lideri importanţi ai PSD sunt Mihai Tudose, Lia Olguţa Vasilescu, Alfred Simonis, Gabriel Zetea, Daniel Băluţă, Victor Negrescu, Titus Corlăţean, Claudiu Manda, Robert Negoiţă, Ionuţ Pucheanu, Alexandru Rafila, Constantin Toma.
PSD promite o dezvoltare sustenabilă a României, prin:
PSD mai promite protecție socială, acces la educație și sănătate de calitate pentru toți românii, protecția mediului și combaterea activă a oricăror forme de discriminare sau inegalități.
Partidul Social Democrat se angajează, pentru a se asigura că beneficiile digitalizării sunt distribuite în mod echitabil, să dezvolte trei direcții de politici publice:
Citeşte ultimele ştiri despre PSD!