Regele Mihai întâi al României a fost ultimul rege al României, care a domnit în perioada 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930, apoi între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.
S-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea al României și al Reginei-mamă Elena. Bunicii săi au fost Regele Ferdinand I al României și Regina Maria. Era, de asemenea, vărul de gradul al III-lea al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
În iulie 1927, după moartea Regelui Ferdinand și în condițiile în care Regele Carol al II-lea renunțase la tron și plecase în străinătate, Mihai devine rege al României, la numai 6 ani. Țara a fost condusă însă de o regență, din cauza vârstei fragede a noului rege.
În 1930, Carol al II-lea se întoarce în țară și este numit din nou rege, Mihai devenind succesor al tronului regal.
La 10 ani de la preluarea tronului, Carol al II-lea este obligat să abdice în favoarea fiului său, de către mareșalul Ion Antonescu. Astfel, Mihai devine iar rege al României, însă cu autoritate limitată.
Cea mai importantă decizie a sa a venit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când a decis ca România să întoarcă armele împotriva naziștilor și înfăptuiește lovitura de stat în urma căreia este arestat Ion Antonescu.
A continuat să fie rege al României până în decembrie 1947, când este forțat de comuniști să abdice și pleacă din țară, unde trăiește în exil până după Revoluție.
În 1992, la trei ani de la Revoluția din 1989, regele Mihai I al României se întoarce în țară pentru a petrece Paștele. Sosirea regelui a fost primită cu entuziasm de popor, însă l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, președintele țării, care i-a interzis regelui accesul în România.
În 1997, după înfrângerea lui Iliescu în alegerile prezidențiale, noul președinte Emil Constantinescu îi permite definitiv accesul în România regelui, reactivându-i cetățenia română.
Regele, împreună cu soția sa, Regina Ana, au locuit în Aubonne, Elveția, începând cu anul 2004, și în funcție de angajamentele personale, au venit în România pentru a petrece sărbătorile.
În 2011, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Regele Mihai I al României susține un discurs istoric în Parlamentul României.
În martie 2016, Casa Regală a României anunță că regele a fost diagnosticat cu cancer și se retrage din viața publică.
Regele Mihai I a murit pe 5 decembrie 2017, în Aubonne, Elveția. A fost înmormântat la Curtea de Argeș, în noua catedrală arhiepiscopală și regală, alături de regina Ana, decedată în 2016.
În noiembrie 1947, o cunoaște pe Ana de Bourbon-Parma, iar cei doi se căsătoresc în 1948, la Atena.
Regele Mihai și Regina Ana au avut împreună cinci fete, care au primit titlul de principese: Principesa Margareta a României, Principesa Elena a României, Principesa Irina a României, Principesa Sofia a României, Principesa Maria a României.
După moartea regelui, Principesa Margareta devine Custodele Coroanei, șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România.
Citește toate știrile despre Regele Mihai I al României.