Stiri Republica Moldova. Află tot ce se întâmplă în Republica Moldova, știri de ultimă oră, breaking news. Aici poți citi știri online, actualizate în timp real, ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Republica Moldova.
Republica Moldova este un stat din sud-estul Europei, care are capitala la Chişinău. Republica Moldova se învecinează cu doar două ţări, Ucraina, la nord, est şi sud, şi cu România, la vest.
Moldova este un stat fără ieșire directă la mare, însă are ieșire la fluviul Dunărea pe o fâșie de 430 de metri, în partea sudică, prin intermediul căreia are acces și la Marea Neagră.
În Evul Mediu, Moldova a fost un stat feudal românesc, creat la jumătatea secolului al XIV-lea, care cuprindea teritoriul situat între Carpaţii Orientali, cursul inferior al Siretului şi Prut, Basarabia (teritoriul actual al Republicii Moldova, inclusiv zona de sud până la Marea Neagră, situată azi în Ucraina) şi Ţinutul Herţa (în nord, azi în Ucraina).
În 1812, ca rezultat al Tratatului de pace ruso-turc de la Bucureşti, partea de est a Moldovei, situată între râurile Prut şi Nistru, cu numele Basarabia, a fost anexată la Imperiul Rus, fiind gubernie rusească până în anul 1918.
În 1918, organul suprem al puterii de stat din Basarabia, Sfatul Ţării, ia decizia unirii ţinutului cu România, stare ce durează până în anul 1940, când, ca rezultat al pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, este anexat de către Uniunea Sovietică. Ca unitate teritorială în componenţa URSS, Moldova a funcţionat pînă la finalul secolului XX.
La 27 august 1991, Republica Moldova a devenit stat independent şi suveran şi avea în componenţa sa şi regiunea Transnistria, situată pe malul stâng al Nistrului, anexată fostei republici sovietice, în 1940, de guvernul de la Moscova.
La 2 septembrie 1991, Transnistria și-a declarat independența față de Republica Moldova, declanșând un conflict armat între forțele separatiste și cele moldovene, desfăşurat în 1992 şi soldat cu peste 1.000 de morţi.
După acordul privind încetarea focului, Transnistria şi-a menţinut statutul de regiune separatistă, pro-rusă, cu sprijinul unui contigent de aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi, dislocaţi cu rolul de menţinere a păcii în zonă.
Cu monedă, paşaport şi administraţie proprii, Transnistria se consideră, astăzi, stat independent, care însă nu este recunoscut pe plan internaţional. La rândul lor, autorităţile de la Chişinău consideră Transnistria o regiune autonomă a Republicii Moldova.
Vezi cele mai noi știri despre situația politică din Republica Moldova, ce se întâmplă la Chișinău sau care sunt ultimele evenimente din zona, inclusiv Transnistria!