Hărţuire - Ştiri şi informaţii despre cazuri de hărţuire. Anchete având ca subiect cazuri de hărţuire, declaraţii ale victimelor. Studii şi statistici despre cazuri de hărţuire.
Hărțuirea reprezintă un comportament nedorit, repetitiv și insistent, care are scopul de a intimida, jigni, umili sau înstrăina o persoană. Acest comportament poate avea loc în diferite contexte, inclusiv în mediul de lucru, în școală, în comunitate sau în mediul online.
Cel mai des întâlnite cazuri de hărţuire sunt următoarele:
Hărțuire verbală - constă în insulte, amenințări, jigniri sau comentarii negative repetate care au scopul de a umili sau de a intimida o persoană.
Hărțuire sexuală - implică comportamente de natură sexuală, cum ar fi remarci cu conotații sexuale, avansuri nedorite, cereri de favoruri sexuale, contact fizic sau expunerea la conținut sexual explicit, fără consimțământul persoanei vizate.
Hărțuire morală (bullying) - este o formă de hărțuire în care o persoană sau un grup exercită presiuni asupra unei alte persoane prin ostracizare, umilință sau intimidare sistematică.
Hărțuirea cibernetică (cyberbullying) - are loc în mediul online și implică transmiterea de mesaje ofensatoare, postarea de comentarii negative, distribuirea de informații false sau expunerea la batjocură, cu scopul de a răni sau de a înstrăina o persoană.
Hărțuirea la locul de muncă (mobbing) - constă în acțiuni repetate și ostile îndreptate împotriva unui coleg sau angajat, care au scopul de a-l descuraja, umili sau de a-l înlătura din mediul profesional.
Hărțuirea rasială sau etnică - se referă la comportamente sau comentarii cu conotații rasiale sau etnice, care au scopul de a discrimina, umili sau de a răni o persoană din cauza originii sale etnice sau a rasei.
Hărțuirea în mediul școlar - se manifestă prin comportamente agresive și repetitive îndreptate către elevi sau studenți, cu scopul de a-i intimida, jigni sau izola.
Codul Penal din România stabilește închisoare sau amendă penală pentru „fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere”, ori pentru „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare”.
Din 2018, orice tip de hărțuire, hărțuire sexuală și psihologică în spațiul public și privat este sancționabil prin Legea pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Amenzile sunt între 3.000 și 10.000 de lei. Asta înseamnă, în mare, orice fapte, gesturi, cuvinte care creează un mediu ostil și o stare de disconfort psihologic victimei: fluierături, claxonări, comentarii cu tentă sexuală, atingeri nedorite, gesturi vulgare, obscene.
Citeşte cele mai noi ştiri despre cazuri de hărţuire!