UDMR, Uniunea Democrată Maghiară din România cunoscută și sub denumirea de Romániai Magyar Demokrata Szövetség în limba maghiară, este o organizație politică în România, având ca scop reprezentarea intereselor comunității maghiare.
În 2007, UDMR s-a alăturat Partidului Popular European (PPE), considerându-se astfel un partid de centru-dreapta. Din 23 decembrie 2020, UDMR/RMDSZ a devenit parte a guvernului, fiind astfel a treia forță guvernamentală din țară, având reprezentanți în Guvernul Florin Cîțu și Guvernul Nicolae Ciucă. În trecut, UDMR/RMDSZ a participat la diverse guvernări, inclusiv în cadrul CDR între 1996 și 2000, guvernarea Tăriceanu între 2004 și 2008, guvernarea Boc II între 2009 și 2012, Guvernul Ungureanu în 2012, și Guvernul Ponta în 2014. Începând din iunie 2023, UDMR/RMDSZ se află în opoziție față de Guvernul Marcel Ciolacu, compus din PSD și PNL, pentru careparlamentarii UDMR/RMDSZ nu au votat.
Pe 25 decembrie 1989, imediat după căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, s-a constituit Uniunea Democrată Maghiară din România, cu scopul de a reprezenta interesele comunității maghiare. Primul său președinte a fost scriitorul Géza Domokos. Între anii 1993 și 2011, Béla Markó, tot scriitor de profesie, a deținut funcția de președinte al UDMR.
Între anii 1996 și 2000, UDMR a făcut parte din guvernul CDR, iar apoi, între 2000 și 2004, a susținut guvernarea PSD+PUR, fără a fi membru al coaliției. Între 2004 și 2008, a fost la guvernare, inițial alături de Alianța D.A., iar după mutarea PDL în opoziție, a rămas în coaliție cu PNL.
După alegerile legislative din 2008, a trecut în opoziție împreună cu PNL. După demiterea Guvernului Boc (1) (PDL-PSD) în octombrie 2009, UDMR a intrat în guvernare alături de PDL și UNPR, formând Guvernul Boc (2), care a început să funcționeze din 23 decembrie 2009. UDMR a primit câteva ministere, precum cel al culturii, sănătății și mediului.
La congresul UDMR din 26-27 februarie 2011, desfășurat la Oradea, au participat atât prim-ministrul Emil Boc (PDL), partener de coaliție al UDMR, cât și liderii celor două formațiuni din opoziție, Crin Antonescu (PNL) și Victor Ponta (PSD), semnificând o normalizare a relațiilor dintre români și minoritatea maghiară.
După demiterea guvernului Ungureanu printr-o moțiune de cenzură, coaliția dintre PDL și UDMR s-a destrămat, iar UDMR a trecut în opoziție.
UDMR este membră a Partidului Popular European (PPE) și a FUEN (Federal Union of European Nationalities), colaborează cu bisericile istorice maghiare din România, cu organizații culturale maghiare din România, cu organizații academice, alte organizații educaționale, științifice, cu organizații de femei, diferite organizații profesionale și de profil.
Preşedintele UDMR este Kelemen Hunor, care a fost ales în această funcţie la data de 26 februarie 2011. Balázs Attila a fost ales în funcţia de preşedinte executiv, în mai 2022.
Citeşte cele mai recente știri despre UDMR - Uniunea Democrata a Maghiarilor din România