Potrivit prezentei legi, cu această ocazie, Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.
Ziua de 10 Mai a mai fost sărbătoare națională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. 10 Mai are o semnificație deosebită în istoria poporului român — la 10 mai 1866, Carol I a fost instalat ca domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul.
Din 1866 și până la momentul abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României și se sărbătorea cu mult fast.
Principesa Margareta a transmis un mesaj cu ocazia celebrării celor 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară:
„În acest secol şi jumătate, Coroana a dat românilor încredere şi mândrie, exemplu şi însufleţire, arătând mereu drumul înainte.”, spune Alteţa Sa.
Principesa Margareta, Custodele Coroanei aminteşte circumstanţele istorice de o importanţă nodală în istoria României, ce se celebrează pe 10 mai: „Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acelaşi an, Suveranul promulga constituţia care definea ţara noastră drept “un singur stat indivizibil, sub denumirea de România.”
Castelul Peleş va găzdui astăzi pentru prima dată ceremoniile dedicate sărbătorii de 10 mai. Mii de invitaţi sunt aşteptaţi la Peleş. Peste 300 de oaspeţi vor ocupa Sala Florentină, Sala Coloanelor şi Salonul Maur, unde vor fi întâmpinaţi de Alteţa sa Regală Principesa Margareta.
Înainte de venirea familiei regale, la ora 13:30 va avea loc înălţarea Stindardului Familiei Regale, pentru prima dată după 1947, pe catargul Castelului. Evenimentele dedicate Zilei Regalităţii se vor încheia la ora 19:30.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro