UPDATE. Un autobuz cu 22 turiști a ajuns la Bușteni fără probleme. Familiile cu copii au fost transportate cât mai aproape de spațiile de cazare pentru că mulți copii erau uzi la picioare.
UPDATE. Alți 50 de turiști sunt coborâți în acest moment de la Babele.
UPDATE. Primele 54 de persoane au fost coborâte până la mașinile jandarmeriei, se incepe deplasarea către Sinaia. Mașinile de intervenție se întorc pentru preluarea celorlalte persoane.
Există un autobuz al jandarmilor la Sanatoriul Moroieni pentru a prelua grupul. Apoi, mașinile se pot întoarce pentru a-i scoate de pe munte pe următorii turiști.
UPDATE. Primii turiști sunt coborâți acum. În jumătate de oră ajung la poalele muntelui. Au intrat câte zece oameni în fiecare șenilată.
Update. Jandarmii au ajuns la turiști cu trei ratrack-uri (n. r. șenilate) în care încap 15-20 de persoane. Printrei cei 130 de turiști se află 25 de copii. Mulți dintre cei care au urcat pe munte nu sunt echipați corespunzător. În acest moment începe coborârea primilor turiști. primii care vor ajunge la poalele muntelui vor fi copiii, femeile și cei care nu sunt îmbrăcați pentru vremea de afară.
În operațiunea de salvare sunt implicați jandarmi din Prahova, Dâmbovița și Argeș.care acționează cu șenilate, mașini de teren și snowmobile. Au fost aduse inclusiv trei autobuze ale Jandarmeriei la Moreni,
Toți cei care au vrut să-și petreaca ziua de 31 decembrie pe munte sunt acum în imposibilitatea de a se întoarce în stațiuni pentru petrecerea de Revelion și, potrivit autorităților locale, jandarmii se pregătesc să intervină pentru a-i aduce în siguranță la poalele muntelui.
Gheorghe Haiduc, șeful Salvamont Bușteni a precizat că ar fi vorba chiar de 15 de turiști și a declarat ca se ia în calcul inclusiv coborârea lor cu ajutorul ratrakurilor, însă – pentru că în ratrak încap maximul patru persoane, operațiunea s-ar putea dovedi de durată.
Șeful Jandarmeriei Prahova, Liviu Coman, a spus că spre grupul de turişti au plecat salvamontişti şi jandarmi din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş, iar o altă variantă luată în calcul este ca oamenii să fie coborâţi pe traseul turistic spre Peştera şi de acolo preluaţi de maşini.
La peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi este zăpadă, iar vântul bate cu putere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro