Autoritățile de control din domeniul protecției mediului, respectiv Garda Națională de Mediu, verifică în această perioadă posibile nereguli în modul în care sunt tratate de către grupul de firme Stericycle seringile și bandaje folosite, resturi umane provenite din operații, citostatice expirate, substanțele toxice etc din spitele. Comisarii de mediu vor să stabilească, în urma unor sesizări primite, dacă deșeurile sunt cu adevărat arse în incinerator (costul pe kilogram trecând de doi lei, până la cinci lei) sau sunt lăsate la gropile de gunoi menajer (costul pe kilogram este sub un leu). Dacă nu sunt arse, gunoiul spitalicesc devine focar de transmitere a celor mai diverse boli.
Vizată de acest control, compania Stericycle România srl, cea care deține cea mai importantă cotă de piață privind tratarea deșeurilor medicale. “Vă comunicăm faptul că în această perioadă Comisariatul General al Gărzii Naționale – Direcția Controlul Poluării desfășoară o acțiune de inspecție și control la nivelul Stericylce”, ni s-a transmis de la Garda Națională de Mediu.
Pe lângă Garda de Mediu și procurorii verifică activitatea Stericycle. Asta, după ce locuitorii din Chitila, localitate de lângă București, au făcut plângeri inclusiv la Direcția Națională Anticorupție, unde sesizarea unei famili a primit numărul 4104/2016 și a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunaalul Ilfov. “La solicitarea dumneavoastră, Biroul de Informare și Relații Publice este abilit să vă comunice că sesizarea la care faceți referire a fost declinată Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, la data de 2 martie 2016.”
UPDATE
Ca urmare a materialului apărut în ediția de joi, reprezentanții companiei cu acționariat din Statele Unite a considerat că firma pe care o reprezintă trebuie să făcă anumită precizări.
„Toate cantităţile de deşeuri ce ajung în staţiile de procesare Stericycle se procesează conform legislaţiei şi nu ajung deşeuri neprocesate pe gropile de gunoi. Autorităţile de control nu au constatat în urma verificărilor efectuate în ultimii ani deficienţe notabile şi nu au fost aplicate sancţiuni. Toate liniile de incinerare sunt prevăzute cu sisteme de filtrare moderne, fiind considerate cele mai bune tehnologii disponibile la acest
moment în lume.
Totodată, reprezentanții consideră că în opinia lor autorul materialului nu a știut să le citeze cele mai bune fraze din răspunsurile oferite și doresc publicarea acestora integral. Astfel, răspunsurile Stericycle România sunt atașate la sfârșitul acestui material, dar și aici, în continuare.
[scribd id=315331501 key=key-lQZNNHCApdzrnZNtSPlX mode=scroll]
Deșeurile din spitale trebuie arse
Stericycle este o firmă cu acționariat american și deține un incinerator cu o capacitate de ardere anuală a deșeurilor a 2.400 de tone, conform reprezentanților companiei, în incineratorul aflat pe platforma de gunoi din localitatea Rudeni arondată orășelului ilfovean Chitila, pltaformă ce aparține firmei Iridex Group.
În instalația de tratare a deșeurilor periculoase de la Rudeni ar trebuie să fie arse deșeurile provenite din spitale care se împart în următoarele categorii: înțepătoare, infecțioase, toxice și resturi de medicamente (de obicei citostatice). Conform legislației în vigoare, acestea ar trebui să fie arse pentru a nu deveni un pericol pentru sănătatea publică. “Asta pentru că muncitorii, cei care umblă în gunoi și chiar câini s-ar putea îmbolnăvi și ar putea răspândi în rândul polulației cele mai diverse și periculoase boli”, ne-a precizat un medic de familie din Chitila. Acesta ne-a precizat că a avut câteva cazuri de intoxicare și infecții necunoscute, însă nu poate preciza cu precizie care a fost sursa.
Tonele arse vs tonele colectate
Pentru a putea demonstra dacă deșeurile colectate sunt arse în totalitate este necesară o comparație între cantitatea de gunoi medical recoltat de Stericycle de la spitale și cea declarată că a fost sterilizată.
Cât a sterilizat de fapt compania americană ne-a transmis Garda Națională de Mediu. La nivelul anului 2014 a fost recepționată spre eliminare o cantitate totală de 1.439 de tone, care a fost incinerată/sterilizată. “În ceea ce privește anul 2015, respectiv prima parte a anului 2016, vă comunicăm faptul că în această perioadă se desfășoară controlul amintit”, ni s-a mai transmis de la instituția amintită.
Libertatea a cerut celor 41 de unități spitalicești publice din Capitală să ne transmită cantitățile de deșeuri date spre tratare, pentru incinerare, la Stericycle în urmă cu doi ani. Puțin peste 10% dintre aceste unități au ținut să respecte legea și ne-au pus la dispoziție, după 30 de zile, cantitatea de deșeuri.
Spre exemplu, din patru spitale, adică 10% din numărul lor, s-a trimis la incinerator peste 110 tone, rezultând că toate cele 41 de unități ar putea avea anual în jur de 1.100 de tone.
Nu doar gunoi medical trebuie incinerat
Asta ar însemna că ar râmâne, prin aproximație, 340 de tone de gunoi sterilizate din alte domenii. Asta pentru că la Rudeni sunt arse și, conform celor transmise de reprezentanții firmei, și deșeuri cara provin din procesarea alimentelor, supermarketuri, industria chimică, confecții, prelucrarea metalelor și a lemnului, industria auto, industria tipografică și industria farmaceutică.
Reprezentantul unui lanț de supermarketuri ne-a precizat că se trimite spre incinerare în jur 30-100 de tone anual, în funcție de cantitatea de carne expirată care nu se cumpără la timp.
În ciuda reclamațiilor, Stericycle amintește că “Garda Națională de Mediu a verificat condițiile de funcționare ale Iridex Group Import Export, operatorul gropii de gunoi Chitila Rudeni. Cu ocazia controalelor efectuate și potrivit actelor de control încheiate, nu au fost constate depozitări de astfel de deșeuri”.
Miroase urât în zonă
Verificările comisarilor de mediu vor avea în vedere și dacă deșeurile medicale sunt arse cu filtre moderne, pentru că au fost multe sesizări privind mirosul insuportabil.
Nu doar că trebuie arse, însă trebuie arse folosindu-se filtre pentru protejarea aerului. Locuitorii din noile complexurile imobiliare din zona cuprinsă între Chitila și Bucureștii Noi au făcut mai multe sesizări la Garda Națională de Mediu și nu numai privind groapa de gunoi, nemulțumiți de mirosul insuportabil. O parte dintre ei, familia Moroșanu, a sesizat că acest miros ar proveni de fapt de la incineratorul care arde deșeurile.
Deși locuitorii din zonă au făcut numeroase sesizări, până în acest moment nu s-au depistat nereguli majore așa cum ne-au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.
Câțiva dintre locuitorii din zonă și-au manifestat, în ultima lună, nemulțumirea legată de ”parfurmurile” care vin de la groapa de gunoi de la Rudeni, acolo unde este amplasat și incineratorul.
Mărturiile oamenilor
4 mai -“Se simte acel miros groaznic în zonă, lângă Apa Nova”, a reclamat George Istrătescu.
5 mai – ”Mirosul de hidrogen sulfurat s-a simit în această dimineață, (n.r – 5 mai), în jurul orei 7.00. În acest moment, la ora 23:00 a început să miroasă din nou. Am trimis nenumărate sezisări, toate au primit același raspuns”, a spus și Victor Vîlceanu.
15 mai – “Iarăși pute în Bucureștii Noi. De câteva zile aproape în fiecare seară, după ora 21.00. Acum chiar tare de tot” – Alexandru Iacob
21 mai – ”În Militari Residence/Chiajna, iarăși pute”, se plângea și Vlad Chiriță.
În schimb, reprezentanții Stericycle ne-au transmis că “eventualele mirosuri resimțite în zonă de locuitori nu au fost identificate ca fiind cauzate de instalatiile de incinerare operate de Stericycle Romania, lucru verificat de autoritatile competente ale statului care efectueaza controale inopinate frecvente.
Mai mult, conducerea companiei amintește că “locația unde sunt amplasate instalatiile de incinerare ecologică apartinând Stericycle Romania are destinație de zonă industrială. În acest areal își desfășoară activitatea foarte multe firme supuse condițiilor de reglementare pentru protectia mediului înconjurător”.
În perioada 2009-2015 nu au fost aplicate de către Comisariatul Municipiului București sancțiuni contravenționale la nivelul incineratorului, mai precizează reprezentanții Stericycle.
Profit de milioane din gunoiul spitalelor
Cifră de afaceri în 2010 a fost de 11,6 milioane de lei, iar profitul a fost de un milion. Peste patru ani, cifra de afaceri a crescut până la 21,6 milioane de lei, dar apar pierderi de trei milioane de lei. Anul trecut, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 36,1 milioane de lei și se revine din nou pe profit, cu 1,5 milioane de lei.
Stericycle România a achiziționat în ultimii ani mai multe firme de tratare a gunoiul spitalicesc devenind lider în domeniu. Acționariatul companiei este format din Stericycle Europe Sarl din Luxemburg și Stericycle International LLC din Delaware, SUA.
Informațiile oferite de Stericycle în cursul documentării
Preambul
Stericycle Romania este o companie care ofera la nivel national servicii de colectare, transport si eliminare finala a deseurilor periculoase si nepericuloase din urmatorele sectoare de activitate:
– Industrial
– Veterinar
– Medical
– Farmaceutic
Firma Stericycle este deseori invitata la dezbaterile publice organizate de autoritatile statului privind modificarile legislative, in domeniile: sanatate, mediu, transport si managementul deseurilor periculoase si nepericuloase, din postura de expert cu standarde recunoscute la nivel national.
Misiunea noastră este aceea de a oferi protecţie pentru sanătatea oamenilor şi de a reduce riscurile, protejând mediul înconjurător.
1. Aveti doua incineratoare la Rudeni, amandoua sunt omologate din punct de vedere al legislatiei de mediu?
Stericycle Romania detine si opereaza doua linii de incinerare deseuri periculoase/nepericuloase la punctul de lucru din Str. Poiana Trestiei, Nr. 17-27, Sector 1, Bucuresti, aflat in apropierea localitatii Rudeni.
Fiecare dintre aceste linii de incinerare detine toate autorizatiile, avizele, certificatele, acordurile, permisele emise de autoritatile din Romania.
Aceste echipamente au fost proiectate de producatori cu traditie in domeniu si corespund criteriilor tehnice impuse de:
– Directiva Europeana 2010/75/CE
– Directiva privind Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării (IPPC)
– Directiva Europeana 2000/76/CE privind Incinerarea Deseurilor.
Aceste Directive Europene sunt transpuse in legislatia nationala prin Legea 278/2013 privind emisiile industriale, legislatie la care se conformeaza instalatiile noastre de incinerare.
2. La redactia Libertatea s-au trimis sesizari prin care se reclama faptul ca ardeti deseuri fara a folosi filtrele de la cosurile de fum? S-a intamplat acest lucru si daca da, care este motivul?
Cele doua linii de incinerare sunt prevazute cu sisteme de filtrare, instalate de producatorii echipamentelor, garantand respectarea atat a legislatiei Romaniei, Uniunii Europene dar si a U.S.A., fiind considerate cele mai bune tehnologii disponibile (Best Available Techniques, BAT si BREF) la acest moment in lume.
Instalatiile de incinerare deseuri sunt prevazute fiecare cu doua sisteme de filtrare a noxelor:
i) Reactor uscat cu filtre ceramice, injectie carbune activ si bicarbonat de sodiu
ii) Scrubber umed cu injectie hidroxid de sodiu
Modul de functionare complet automatizat al celor doua linii de incinerare nu permite excluderea nici unei etape din fluxul tehnologic.
3. Ce fel de deseuri ardeti in incinerator?
Deseurile incinerate provin din diferite sectoare de activitate cum sunt:
– procesarea alimentelor
– supermarketuri
– industria chimica
– confectii
– prelucrarea metalelor si a lemnului
– industria auto
– industria tipografica
– sistemul sanitar
– industria farmaceutica
4. Care este capacitatea incineratorului de la Rudeni? Cate kilograme/tone de deseuri puteti arde pe luna sau intr-o noapte? Functioneaza noapte de noapte incineratorul? Functioneaza si ziua?
Ambele linii de incinerare operate de Stericycle Romania SRL, au capacitatea cumulata de aproximativ 1 tona/ora.
Cantitatile cumulate, eliminate in instalatiile mentionate totalizeaza aprox. 200 tone/luna. Programul de functionare a statiei de incinerare operate de firma noastra este de luni pana vineri, in mod continuu, atat ziua cat si pe perioada noptii. Incineratoarele nu functioneaza in perioada weekend-ului.
5. Pe net, dar si la redactia de la Libertatea s-au trimis fotografii prin care firma dumneavoastra este acuzata ca nu arde deseurile medicale, ci le ingroapa in groapa de gunoi cu restul gunoiului menajer (in imagini se vad deseuri medicale care sunt aruncate la intamplare sau duse la groapa de gunoi). S-a intamplat acest lucru?
Pe nicio groapa de gunoi nu sunt acceptate deseuri medicale fara tratarea lor in prealabil, conform legislatiei in vigoare. Toate cantitatile de deseuri ce ajung in statiile de procesare proprii se proceseaza conform legislatiei si nu ajung deseuri neprocesate pe gropile de gunoi.
Procedurile interne de lucru ale firmei noastre interzic orice practica care nu concorda cu legislatia romaneasca sau cea din UE.
6. Locuitorii din jur de plang de un miros neplacut, considerati ca acest miros provine de la
incineratorul dumneavoastra?
Eventualele mirosuri resimtite in zona de locuitori nu au fost identificate ca fiind cauzate de instalatiile de incinerare operate de Stericycle Romania, lucru verificat de autoritatile competente ale statului care efectueaza controale inopinate frecvente: Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor, Apele Romane, Politia – Directia Substante Chimice si Periculoase.
Locatia unde sunt amplasate instalatiile de incinerare ecologica apartinand Stericycle Romania are destinatie de zona industriala. In acest areal isi desfasoara activitatea foarte multe firme supuse conditiilor de reglementare pentru protectia mediului inconjurator.
7. Care este explicatia dumneavoastra pentru sesizarile facute impotriva Stericycle? Este vorba de un fost/fosti angajati nemultumiti, persoane cu care aveti procese etc?
Nu avem si nu am avut procese cu fosti angajati sau cu alti operatori economici. Nu ne putem pronunta cu privire la identitatea persoanelor care au facut aceste sesizari /materiale tendentioase.
Materialele /fotografiile tendentioase la adresa Stericycle, de care noi avem cunostinta, apar ca fiind generate de o singura sursa. Le consideram false si rauvoitoare. Compania noastra respecta legislatia in vigoare, lucru care se reflecta si in rezultatele controalelor efectuate de autoritatile responsabile, ce confirma gradul de conformare al activitatii noastre.
8. Ati primit vreo amenda de la Garda de Media sau Agentia pentru Protectia Mediului in
legatura cu functionarea incineratorului de la Rudeni? Daca da, pentru ce ati fost sanctionati?
Detinem Autorizatia Integrata de Mediu, iar de la emitere si pana in prezent toate autoritatile statului insarcinate cu responsabilitati de verificare si control au efectuat activitati de control inopinate si planificate, care au vizat toate etapele fluxului tehnologic. Asa cum am precizat mai sus, respectam in totalitate cerintele legale aplicabile domeniului nostru de activitate, iar autoritatile de control nu au constatat in urma verificarilor efectuate deficiente notabile si nu au fost aplicate sanctiuni.
Incheiere
Ne desfasuram activitatea intr-un domeniu extrem de reglementat, cu legislatie incidenta de mediu, sanatate si transport.
Legislatia UE a fost si este armonizata in Romania prin implementarea unor Directive Europene transpuse in asa fel incat sa se adapteze nevoilor tarii noastre.
Incineratoarele ecologice moderne, asa cum este cel operat de Stericycle Romania, functioneaza conform normelor europene stricte, gestionand categoria de deseuri periculoase si nepericuloase pentru care nu exista altfel de metode ecologice de eliminare, in afara incinerarii.
Incinerarea ecologica ajuta la diminuarea cantitatilor de deseu depozitate, a numarului gropilor de gunoi si a potentialului efect poluant al acestora asupra mediului inconjurator. In egala masura , previne posibila contaminare a panzei de apa freatica.
Sistemele automate de filtrare, neutralizare si monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalatiile moderne de incinerare, previn poluarea mediului inconjurator. Incinerarea este o solutie adoptata de toate statele UE!
Apreciem faptul ca ati considerat oportun sa solicitati informatii direct de la sursa.
Cosmin Mănăilă
Director Reglementări
Stericycle Romania
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro