Doar 23% dintre proprietățile din România sunt înregistrate oficial și au documente de cadastru prin care se autentifică proprietatea și proprietarul, așa cum susține Radu Codruț Ștefănescu, directorul Agențiai Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Acesta a raspuns la câteva întrebări adresate de “Libertatea” legate de cea mai mare investiție care are loc în această perioadă în România. Este vorba de cartografierea întregii Românii, proiect ce beneficiază de o finanțare de aproape 1,3 miliarde de euro, o parte din sumă venind din fonduri europene. Totodată, Ștefănescu e clarificat și motivul pentru care Oficiul București a fost închis temporar, trezind mânia locuitorilor Capitalei care aveau nevoie de astfel de documente.
Reporter: ANCPI Imobiliară a început cadastrarea gratuită. Ce înseamnă de fapt acest lucru?
Radu Codruț Ștefănescu: Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 este cel mai important proiect pe care ANCPI l-a derulat de la înființare. PNCCF înseamnă realizarea cadastrului în întreaga țară, fără costuri pentru cetățeni, persoane fizice și juridice. Cadastrul este una dintre cele mai importante investiții ale unei țări. Faptul că, în România doar 23% dintre proprietăți sunt înregistrate creează o vulnerabilitate națională, deoarece această situație frânează investițiile, dezvoltarea infrastructurii, a comunităților locale, este o piedică pentru agricultură și pentru accesarea de fonduri europene. Lipsa înregistrării terenurilor agricole ar putea însemna pierderea fondurilor alocate României pentru subvențiile în agricultură care vor fi acordate în perioada 2020-2027. Am dat doar câteva exemple de neajunsuri generate de lipsa înregistrării sistematice, dar acestea sunt mult mai numeroase.
Reporter: În ce stadiu este programul acum?
Radu Codruț Ștefănescu: La începutul anului 2016, în urma unei licitații au fost semnate șase Acorduri Cadru, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică în 87 de unități administrativ-teritoriale din zona rurală, din 24 de județe.
Au fost încheiate, până la această dată, 17 contracte de prestări servicii pentru realizarea înregistrării sistematice în 42 de unități administrativ-teritoriale (UAT), iar termenul de finalizare estimat este 2019.
Sper că până la sfârșitul anului va fi lansată procedura de achiziție publică electronică pentru următorul lot de 60 de UAT-uri din restul de 17 județe.
Reporter: Există vreun risc ca programul de peste miliard de euro să fie un eșec, asa cum au fost multe proiecte publice importante (vezi Cardul de Santate)?
Radu Codruț Ștefănescu: Anul acesta am reușit să modificăm legislația, astfel încât să grăbim procesul de cadastrare în special în zonele cu teren agricol. Vă reamintesc că România riscă să piardă subvențiile pentru fermieri în cazul în care terenurile agricole nu sunt înscrise în evidențele de cadastru și carte funciară până în 2020.
După cum spuneam, pentru a grăbi lucrurile, Guvernul, la propunerea ANCPI, a adoptat OUG nr. 35/2016, act care ne permite să acordăm primăriilor finanțare pentru realizarea cadastrului în extravilan și, pe cale de excepție, și în intravilan. Așadar am reușit să descentralizăm și achizițiile publice în cadrul PNCCF, în sensul că primăriile pot încheia contracte cu firmele specializate sau persoanele fizice autorizate pentru realizarea lucrărilor de cadastru.
Practic, ANCPI, prin oficiile teritoriale, semnează contracte de finanțare cu primăriile. La rândul lor, primăriile trebuie să încheie contracte de prestări servicii pentru realizarea cadastrului. La finalizarea lucrărilor, ANCPI va plăti primăriilor costul lucrărilor în limita a 60 de lei/ carte funciară.
Aș sublinia că, în acest moment, orice primărie, fără excepție, poate obține finanțare de la ANCPI. Aceasta înseamnă că am eliminat orice criteriu subiectiv de prioritizare a localităților în care se fac lucrări de cadastru sistematic.
Ca urmare a acestor demersuri, până în acest moment, peste 1.298 de primării au început lucrările de cadastru.
PNCCF este un program transparent, iar faptul că și primăriile se ocupă de încheiarea contractelor pentru efectuarea lucrărilor de cadastru este o dovadă în plus că scopul este de a accelera înregistrarea gratuită, în mod corect.
Reporter: Care sunt costurile pentru cetățeni?
Radu Codruț Ștefănescu: PNCCF este gratuit pentru cetățeni. Este important de știut că cetățenii nu vor plăti pentru dezbaterea succesiunilor. ANCPI a încheiat cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) Protocolul de colaborare privind procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală. Ca urmare, ANCPI va suporta onorariile pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală.
Reporter: Care este procedura proiectului, ce trebuie să facă omul de rând?
Radu Codruț Ștefănescu: Cetățenii trebuie să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. De asemenea, este important ca oamenii să verifice informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii trebuie să știe că pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte.
Reporter: Sunt bani suficienți pentru finanțarea PNCCF? Veți accesa și fonduri europene?
Radu Codruț Ștefănescu: Banii proveniți din veniturile proprii ale ANCPI sunt suficienți pentru finanțarea PNCCF. De aceea, este important ca Agenția să rămână în continuare cu același regim de finanțare, adică să poată păstra veniturile proprii pentru plata lucrărilor de înregistare sistematică. ANCPI și-a propus ca și în anul 2017 să continue finanțarea UAT-urilor pentru realizarea cadastrului sistematic pe sectoare cadastrale din extravilan. Trebuie să reamintesc că avem la dispoziție și bani europeni pentru realizarea cadastrului general în zonele rurale, conform Axei prioritare 11 a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Suma totală alocată este de 312.7 milioane de euro, iar în prezent facem demersurile pentru accesarea acestor bani.
Reporter: De ce Oficiul București și-a suspendat activitatea cu publicul? Care este motivul?
Radu Codruț Ștefănescu: Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobliară București a suspendat activitatea cu publicul timp de patru zile, în perioada 08-11 noiembrie, pentru upgradarea sistemului informatic integrat de cadastru și carte funciară. Acest sistem funcționează la nivelul ANCPI de 12 ani, timp în care a fost actualizat pentru a ține pasul cu noile tehnologii dar și cu evoluțiile pieței imobiliare.
Precizez că asociațiile profesionale care colaborează cu ANCPI și OCPI București, respectiv Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Uniunea Geodezilor din România, au fost anunțate de această suspendare a activității cu publicul cu o lună de zile înainte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro