Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, la 7 ani de închisoare, pentru că firma pe care el o controla, Băneasa Investments SA, a luat un teren de 224 de hectare de la fosta Fermă Băneasa evaluat la un dolar metrul pătrat, în condițiile în care prețul real era de 150 de euro. Pe terenul de 224 de hectare se află acum mall-ul Băneasa Shopping City, dar și Ambasada SUA.
Procurorii DNA au calculat că Popoviciu și ceilalți inculpați găsiți vinovați alături de el pentru acest transfer au produs un prejudiciu de aproximativ un miliard de lei.
Mai precis, prin transferarea terenului de 224 de hectare s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei și Universității de Ştiinţe Agronomice, alți 619.472.218 lei.
Niciun leu din prejudiciu nu a fost însă recuperat de la Popoviciu și ceilalți 10 inculpați condamnați. Asta pentru că, prin decizia de condamnare din 2017 nu s-a stabilit și prejudiciul care trebuie plătit de inculpați. Judecătorii au decis atunci ca cererile părților civile din dosar – statul român, prin Ministerul Finanțelor, și Universitatea de Ştiinţe Agronomice – să fie judecate într-un dosar separat. Dosarul este din iulie 2016 la Curtea de Apel București, unde judecata în fond s-a încheiat în 30 octombrie, însă instanța a amânat pronunțarea deciziei pentru 12 noiembrie.
Popoviciu, pedeapsă de 7 ani de închisoare, dar fără nici o zi executată
Omul de afaceri Puiu Popoviciu are o condamnare de 7 ani de închisoare, dar până acum nu a executat nici o zi din pedeapsă, pentru că la momentul deciziei instanței nu mai era în țară, ci la Londra, unde s-a predat după aproape două săptămâni de la condamnarea sa. În aceeași zi a fost eliberat, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de lire, dar este obligat să poarte o brățară electronică și să meargă în fiecare săptămână în fața autorităților londoneze care îl au sub supraveghere, până ce va fi extrădat în România.
De la Londra, unde este liber, omul de afaceri a dat statul român în judecată și acuză România de încălcarea tratatului bilateral de protejare a investițiilor semnat de țara noastră cu Cipru. Aceeași manevră a fost încercată și de către frații Micula, care au câștigat despăgubiri 200 de milioane de euro la același tribunal după ce au susținut că sunt investitori suedezi iar statul nu le-a respectat drepturile.
Popoviciu ocupa, în 2016, locul 8 în Top 300 Capital, cu o avere de 340-360 de milioane de euro. În topul din 2017, Popoviciu nu mai era în primii zece milionari ai României.
Executat de fosta soție, care i-a luat 1,8 milioane de euro
În urmă cu aproape o lună, o instanță a stabilit ca executorul fostei soții a lui Popoviciu, Nadia Doina Dincă, să facă toate demersurile pentru recuperarea unui credit de peste 1,8 milioane de euro. Decizia prevede că pot fi executate toate bunurile mobile și imobile, inclusiv conturi și alte bunuri materiale ce vor fi găsite la Puiu Popoviciu, acum sau în viitor.
Totul pornește de la o înțelegere dintre Nadia Doina Dincă și Gabriel Aurel Popoviciu, parafată la un birou notarial, la sfârșitul lunii septembrie 2012, tot atunci fiind desfăcută căsătoria acestora. Cei doi au divorțat după 30 de ani de căsnicie.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite, formulată de BEJ Dinu Niculescu Mihai, în dosarul de executare nr. 71/2018. Încuviinţează executarea silită cu privire la obligaţia cuprinsă în titlul executoriu reprezentat de Tranzacția autentificată sub nr. 1049/24.09.2012 de Biroul Notarilor Publici Asociați FIDELIS privind pe creditoarea Doina Nadia Dincă şi debitorul Aurel Gabriel Popoviciu, pentru recuperarea sumei de 1.800.000 de euro, în echivalent lei la data recuperării efective, la care se adaugă penalități în cuantum de 0,1%/zi de întârziere de la scadență și până la data plății efective. Autorizează executorul să treacă la executarea silită prin toate modalitățile de executare prevăzute de lege. Fără cale de atac”, se arată în decizia instanței.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: