Ale celor care au fost în stradă, care au privit la televizor sau au citit pe internet despre evenimentele recente.

Acelaşi loc de desfăşurare, aceleaşi forţe de ordine. Aceleaşi „revendicări” ale protestatarilor. Şi totuşi două mitinguri extrem de diferite.

Primul, din data de 10 august, încheiat într-un război de stradă, cu sute de răniţi.

Al doilea, din 11 august, încheiat ca un cenaclu, cu muzică şi aplauze şi cu doar câţiva „instigatori” săltaţi de jandarmi.

Piața ridică 5 întrebări. Același loc, același scop, două proteste încheiate total diferit

5 întrebări care aşteaptă răspuns după violenţele din Piaţa Victoriei:

  • De ce Jandarmeria nu era în dispozitiv când a început mitingul?
  • De ce huliganii care au început să provoace când încă în piaţă era lume puţină nu au fost izolaţi şi scoşi din mulţime?
  • De ce jandarmii au atacat cu spray lacrimogen, cu gaze lacrimogene şi au folosit tunul de apă în zona Antipa, unde se aflau familii cu copii şi bătrâni?
  • De ce în prima zi de miting oamenii nu au fost controlaţi de obiecte periculoase, în schimb, a doua zi au existat mai multe filtre la intrările în piaţă?
  • De ce în prima zi jandarmii purtau costume de intervenţie şi scuturi, iar în a doua seară au purtat doar uniformă, cu beretă şi cămaşă?

Piața ridică 5 întrebări. Același loc, același scop, două proteste încheiate total diferit

Trebuie spus din capul locului: nu vorbim despre speculaţii, interpretări, manipulări. Reporterii şi fotoreporterii ziarului Libertatea care au fost în mijlocul evenimentelor în ambele seri au enumerat câteva dintre observaţiile lor. Observaţii, nu speculaţii. Şi întrebările aferente. Aceleaşi cu ale sutelor de mii de români.

Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi
Recomandări
Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi

Dragoş Sasu, reporter:

În piaţă au fost, încă de la primele ore ale mitingului din 10 august, grupuri de agitatori.

De ce nu au fost ridicaţi huliganii de Jandarmerie încă de la primele incidente, ora 16.00, atunci când în piaţă erau doar câteva sute de oameni (aşa cum arată chiar o postare făcută de Jandarmerie pe Facebook)?

„Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţă! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor!

Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic.

Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore. Facem, în continuare, apel la calm! Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze paşnic! Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze!

Suntem şi rămânem în slujba cetăţenilor! Singura noastră preocupare este liniştea voastră, a tuturor şi nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori ea este tulburată” – Postarea Jandarmeriei, ora 17:00

În 10 august, nu a existat un cordon de protecţie vizibil aproape de gardul Guvernului. El a fost creat abia după declanşarea incidentelor. Pe data de 11, maşini cu trupe speciale ale Jandarmeriei şi scutierii au fost în dispozitiv de la început.

Mesajele transmise de Jandarmerie nu au fost auzite mai departe de linia întâi a protestatarilor. Au fost suficient de multe şi de puternice staţiile de amplificare care au transmis mesajele Jandarmeriei astfel încât să poată fi auzite de cât mai multă lume?

Andrei Chirică, social media:

Jandarmeria a comunicat excesiv detalii despre trupele care vor fi masate în piaţă, pe 10 august. În schimb, nu au fost oferite sfaturi legate de o bună desfăşurare a mitingului.

Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii

Publicului nu i s-a explicat ce înseamnă somaţia legală, semnale luminoase specifice. Au fost puse informaţii pe Facebook şi date comunicate, dar este cunoscut faptul că în piaţă nu mai există semnal de internet după ce se adună lumea.

Pe data de 10, la cea mai mică provocare, jandarmii au scos spray-urile personale şi au dat cu ele. Oamenii erau nervoşi, obosiţi, au mers mii de kilometri, au stat în soare, iar gesturile forţelor de ordine i-au enervat şi mai tare.

Pe 10 august, lumea din spate, spre Buzesti, Mihalache, Antipa, Kiseleff, nu înţelegea ce se întâmplă în faţă, în schimb, veneau valuri de vapori de gaze. La orele 18.00, deja piaţa era invadată de un miros pregnant şi greoi, care crea un puternic disconfort fizic. În jurul orei 21.00, au început să arunce cu grenade, a bubuit toată piaţa, în toate direcţiile.

Pe 11 august, lumea a fost aceeaşi, dar atitudinea forţelor de ordine era schimbată. Trupele nu mai erau la vedere şi la intimidare. Huligani au fost şi sâmbătă, dar erau imediat izolaţi şi scoşi din mulţime.

Cătălin Lupăşteanu, reporter:

În prima zi am observat grupuri de „galerişti” poziţionate în rândurile din faţa gardurilor de protecţie ale Jandarmeriei. Grupurile nu erau statice, se mişcau continuu, faţă de stilul static de la alte proteste.

Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”
Recomandări
Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”

Cei din prima linie au aruncat cu sticle cu apă şi mici pietre în jandarmi. În vreme ce majoritatea celor din piaţă erau vocali, grupurile acţionau tăcut.

Pe 10 august am văzut pentru prima oară tunul cu apă folosit pe mulţime. S-a împroşcat masiv cu apă în zona Antipa, departe de clădirea Guvernului, unde mulţimea era formată din tineri, bătrâni şi copii, adică protestatari calmi şi civilizaţi.

Am văzut oameni împinşi, bruscaţi şi trântiţi pe jos de jandarmi, deşi aceştia se îndreptau în direcţiile indicate de ei.

La protestul din 11 august, mulţimea paşnică a avut acelaşi comportament ca pe 10 august. Câţiva protestatari au aruncat sticle către jandarmi, dar aceştia nu au ripostat.

Maria Andrieş, reporter:

Pe 10 august, huliganii au dat startul violenţelor. Dar apoi nu au mai apărut în primele rânduri ale ciocnirilor cu forţele de ordine. Cei cu care se băteau jandarmii nu aveau muniţia specifică galeriilor din fotbal. Aruncau spre forţele de ordine cu ouă, cu pietroaie pe care le desprindeau din borduri sau le luau din spaţiile verzi, cu PET-uri cu apă plată, cu sticle, găsite pe jos, căutau efectiv prin tomberoane după proiectile. Unii aruncau şi cu PET-uri pline cu un lichid gălbui. Părea benzină, dar nu exploda, nu ardea. Nu am văzut cocteiluri Molotov, petarde sau fumigene.

În prima seară, jandarmii erau toţi echipaţi de intervenţie. Pe când în seara a doua, erau mulţi jandarmi în uniformă, cu beretă şi cămaşă. În prima seară, jandarmii erau poziţionaţi în faţa clădirii Guvernului. Pe când în seara a doua, jandarmi, fără scuturi şi căşti, patrulau şi prin piaţă.

După ce proiectilul cu lacrimogene exploda pe trotuar, în funcţie de cum bătea vântul, gazul se îndrepta spre protestatari sau spre jandarmi. Jandarmii n-aveau nici un fel de protecţie contra gazelor, doar vizierele de la căşti. De aceea, mulţi dintre ei plângeau, la fel, cei din echipajele SMURD şi negociatorii.

În prima seară, în rândul de manifestanţi din faţa cordonului de jandarmi apăreau din când în când oameni furioşi, care aveau cam acelaşi discurs la adresa jandarmilor: „sclavilor”, „javrelor”, plus înjurături. Strigau să se asigure că sunt auziţi. Jandarmii nu replicau în nici un fel, negociatorii nu erau nicăieri. Au apărut abia după intervenţie. În a doua seară, jandarmii discutau cu cei care le adresau reproşuri. Le explicau ce reguli au, de ce fac aia, de ce fac cealaltă, pe un ton cât se poate de conciliant.

Sorina Ionaşc, reporter:

10 august. S-au folosit gaze lacrimogene încă de când numărul participanţilor era mic, în jurul orei 16.00.

Au fost încăierări, obiecte aruncate în jandarmi, garduri, pietre, dar personajele nu au fost extrase din mulţime.

Sâmbătă, 11 august, s-a acţionat ferm de câte ori a apărut vreun provocator în mulţime.

Vineri, 10 august, zona închisă, „securizată” a fost mult mai mare decât sâmbătă. În schimb, nu au existat filtre pentru a-i controla şi împiedica pe protestatari să pătrundă în piaţă cu obiecte periculoase.

Remus Vlad, reporter:

În prima zi de proteste, oamenii nu au venit în piaţă porniţi împotriva jandarmilor. În schimb, au existat grupuri de huligani care au instigat.

În 11 august, absenţa huliganilor a fost evidentă şi, deşi oamenii au venit în piaţă porniţi împotriva jandarmilor, lucrurile nu au degenerat.

Pe 11 au apărut nenumărate mesaje cu sfaturi pentru protestatari proiectate pe bloc.

A doua seară a mitingului a fost clară şi o altă tactică abordată de jandarmi. I-au lăsat pe protestatari să-şi strige nemulţumirile, nu au răspuns provocărilor, au discutat cu protestatarii.

Vlad Chirea, fotoreporter:

Lumea era mai nervoasă în prima seară. Mulţi erau veniţi de pe drum şi au întâmpinat diverse obstacole până la a ajunge în piaţă. Drumuri blocate către Bucuresti, trenuri întârziate, faptul că metroul nu a oprit la Piaţa Victoriei.

În prima seară au fost foarte multe provocări din partea unor grupuri de protestatari, care încercau să treacă de gardul pus de jandarmi. Nu au fost izolaţi sau scoşi din mulţime provocatorii. În a doua seară, doar câteva persoane au făcut scandal, dar s-au calmat după intervenţia jandarmilor de la Dialog, precum şi la îndemnul la calm al celorlalţi oameni veniţi la protest.

Protestatarii, dar şi jurnaliştii erau total nepregătiţi pentru un eventual conflict cu jandarmii în prima seară. În a doua seară, foarte mulţi au venit cu măşti, căşti şi ochelari de protecţie. Nu am văzut ca în prima seară să se fi organizat filtre la intrarea în piaţă, dar în a doua seară, colegii fotoreporteri au fost controlaţi în rucsacuri, genţi pentru a nu avea asupra lor diverse materiale periculoase.

În a doua seară s-a folosit un singur jet de spray lacrimogen. Spre deosebire de prima seară, când s-a dat cu gaz lacrimogen constant, încă de la ora 16.00.

Răzvan Luţac, reporter:

11 august, lipsa atacatorilor. Incidentele au lipsit aproape COMPLET sâmbătă seară.

Un moment puternic, vineri seară, a avut loc la 21.00, ora programată pentru imnul României şi bulversată de salve de petardă urmate de o ploaie de gaze. Sâmbătă au revenit luminiţele.

Precauţi, oamenii care au revenit sâmbătă la protest au evitat colţul cu probleme din seara precedentă, cel dinspre Piaţa Romană. Oamenii au căutat locuri bune pentru o evacuare rapidă, dar nu a fost cazul.

Mulţi dintre cei sosiţi vineri, pe 10 august, au venit exclusiv pentru acea seară. Sâmbătă, deşi mai puţini expaţi, aceştia au fost înlocuiţi de localnici nemulţumiţi de ieşirile Jandarmeriei. Mulţi dintre bucureştenii plecaţi să petreacă weekendul la mare ori la munte au ales să se întoarcă sâmbătă la Bucureşti.


CITEŞTE ŞI:

VIDEO/ Oamenii obișnuiți, bătuți și gazați vineri de forțele de ordine, s-au întors în Piața Victoriei. Au povestit pentru Libertatea prin ce au trecut

VIDEO/ Protestatari vs jandarmi. Momentele paralele în care cele două tabere s-au întâlnit

Cum am ajuns să semănăm cu Ucraina? Când Jandarmeria a fost ca pe Maidan. Reporterul Răzvan Luțac a fost prezent la Kiev înfruntările din 2013-2014 și la evenimentele de azi noapte

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Știrileprotv.ro
Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Viva.ro
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
FANATIK.RO
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
GSP.RO
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Elle.ro
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Unica.ro
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Observatornews.ro
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI