Grupul de români a plecat pe jos de la Alba Iulia pentru a ajunge la Chișinău. Ei au fost opriți, inițial, luni, la frontiera dintre cele două țări de vameșii moldoveni, pe podul de pe Prut.
ProTV Chișinău arată că oamenii au trecut fără probleme vama românească, fiind lăsați să treacă frontiera pe jos. Totuși, când au ajuns la Vama Ungheni, polițiștii din țara vecină i-au oprit. Doar participanții moldoveni la marș au fost lăsați să treacă.
Totodată, poliția de frontieră din Republica Moldova susține că cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea graniței, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Oamenii legii susțin că românii au perturbat ordinea publică în zona de frontieră.
În acest context, Poliția de Frontieră din Republica Moldova îndeamnă participanții la Marșul Unirii să respecte decizia luată și să nu încerce să treacă granița ilegal.
Polițiștii moldoveni mai spun că există ”informație cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru” și arată că a întreprins mai multe măsuri de prevenire a unor eventuale provocări în zonele de frontieră și în punctele de trecere.
„1. Mobilizarea personalului pentru a asigura paza sediilor Sectoarelor Poliției de Frontieră și punctelor de trecere, pentru a nu permite pătrunderea unor persoane terțe în interior.
2. Control riguros asupra persoanelor care prezintă suspecții și există informații operative, inclusiv acele grupuri de persoane care nu-și pot argumenta scopul călătoriei. Aplicarea dispozitivelor speciale în controlul amănunțit al mijloacelor de transport. Acțiunile date sunt întreprinse cu scopul de a nu permite introducerea pe teritoriul R.Moldova a bunurilor interzise prin lege (armament și muniții).
3. Implicarea activă a echipelor canine la controlul bagajelor, autovehiculelor și sediilor de interes public în zona de frontieră, nemijlocit intensificarea patrulării cu patrupezii special antrenaţi în locurile aglomerate, unde conform competenţelor atribuite ordinea publică este asigurată de către Poliţia de Frontieră.
4. Control intensificat la frontiera ”verde”, în vederea prevenirii şi combaterii infracționalității transfrontaliere. În acest sens, au fost convocate echipele mobile de-a lungul frontierei de stat, pentru a bloca căile de acces pe traseele naționale și internaționale în caz de necesitate.
5. Monitorizarea schimbărilor la frontieră și intervenție promtă în cazul apariției situațiilor imprevizibile.
6. Sporirea colaborării cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale și internaționale. Prin intermediul formei publice şi operative de conlucrare cu partenerii de cooperare se acumulează informaţia privind spiritul şi activităţile ce pot constitui ameninţări la adresa ordinii şi securităţii publice”, scrie Poliția de Frontieră din Republica Moldova într-un comunicat de presă.
În acest caz s-a autosesizat și Ambasada României de la Chișinău. Instituția transmite că aceasta a fost o decizie a autorităților Republicii Moldova.
Diplomații români din R. Moldova arată într-un comunicat de presă că „Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova. Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”.
CITEȘTE ȘI: FOTO / Cum au fost surprinși Liviu Dragnea și Irina Tănase la nunta lui Dragnea Jr.
FOTO: CAPTURĂ VIDEO
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!