Povestea este simplă: AT&T vrea să cumpere cu 85 de miliarde de dolari colosul media Time Warner, al doilea ca mărime din lume după Walt Disney. Dar pentru a primi aprobările necesare, Departamentul Justiției cere renunțarea la o serie ”active semnificative”.
Problemă de concurență
Mai exact, AT&T – al doilea operator telecom ca mărime din SUA – ar ajunge să dețină apoi și unul dintre cele mai mari trusturi media, deși acum controlează și unul dintre cei mai mari furnizori de cablu. Acest lucru ar însemna să ajungă apoi la un control foarte mare asupra informațiilor care ajung la utilizatori.
Este, în esență, o problemă de concurență.
Time Warner, jupân peste CNN, ”Urzeala Tronurilor”, Batman și Superman
Time Warner deține trustul Turner Broadcasting System, care este proprietarul postului CNN, dar și al televiziunilor TBS, TNT, Cartoon Network, Boomerang, HLN ori Adult Swim.
De asemenea, Time Warner mai deține și HBO, creatorul unora dintre cele mai populare seriale, precum ”Urzeala Tronurilor”, Clanul Soprano ori Sesame Street. De asemenea, HBO mai deține și postul de filme Cinemax.
Concomitent, Time Warner mai controlează și studiourile de filme Warner Bros și benzile desenate DC Comics, astfel că acest colos media este proprietarul unor francize foarte populare cu supereroi, precum Batman, Superman, Wonder Woman, Flash sau Cyborg.
În fine, Time Warner mai deține și 10% din serviciul online de filme Hulu, un competitor mai mic al Netflix.
AT&T tocmai ce a preluat în 2015 DirecTV
Pe de altă parte, AT&T a preluat în 2015 și unul dintre cei mai mari operatori de cablu din SUA. Acesta se numește DirecTV și a fost cumpărat cu 48,5 miliarde de dolari. Incluzând și datoriile, tranzacția este evaluată la 67,1 miliarde.
DirecTV avea la momentul achiziției 20 de milioane de utilizatori în SUA și alți 18 milioane de clienți în America Latină. La rândul său, DirecTV are 41% în SKY Mexic și 74% în SKY Brazilia.
Problema cu această achiziție de 85 de miliarde de dolari o constituie faptul că AT&T va ajunge să controleze atât rețelele prin care utilizatorii ajung să consume informații și filme (mobile și prin satelit), cât și o cotă foarte mare din producțiile efectiv vizionate, de la televiziuni la filme.
Precedentul Comcast-NBC-Hulu
Nu este prima oară când autoritățile cer astfel de concesii: în 2011 furnizorul de cablu Comcast, cel mai mare din SUA, a preluat trustul media NBC Universal, dar a cerut acestuia să nu se implice în activitatea Hulu, serviciul de filme rămânând independent, chiar dacă a rămas cu pachetul de 30% la acesta, după cum scria la acel moment Reuters.
Aceste condiții au fost cerute de reprezentanții consumatorilor și competitorilor mai mici, care se temeau că ulterior va crește prea mult influența Comcast în domeniul media.
Scandal între CNN și Trump
Potrivit unor surse citate de către CNBC, Departamentul de Justiție a cerut AT&T să vândă fie trustul de presă Turner, fie furnizorul de cablu prin satelit DirecTV.
În schimb, AT&T s-ar fi oferit să vândă doar CNN, ofertă respinsă total de către autoritățile americane. Pe scurt: concentrarea economică ar fi prea mare, astfel că e nevoie ca gigantul telecom să renunțe la mai multe active și mai mari.
Ulterior, însă, Randall Stephenson – șeful AT&T – spune că nu a propus vânzarea CNN și că nici nu dorește acest lucru.
Pe de altă parte, CNN a fost mereu criticat de către președintele american Donald Trump, pe motiv că ar difuza ”știri false” despre el.
Acțiunile Time Warner au scăzut cu 6% în urma anunțului privind posibilul blocaj instituțional, în vreme ce titlurile AT&T au crescut cu 1%.
Anterior, AT&T a anunțat că se așteaptă ca achiziția Time Warner să fie finalizată până la finele lui 2017. Termenul pare, însă, tot mai improbabil.
I am thinking about changing the name #FakeNews CNN to #FraudNewsCNN!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 1, 2017