UPDATE. Procurorii DIICOT au dispus, prin rechizitoriul întocmit în dosarul privind delapidarea Romgaz, clasarea cauzei pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în cazul fostului premier Emil Boc şi a foştilor miniştri Dacian Cioloş şi Gheorghe Pogea, pe motiv că aceştia au acţionat fără vinovăţie, fiind induşi în eroare de ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu, conform Agerpres.
Procurorii au apreciat că cei trei nu au săvârşit faptele „cu forma de vinovăţie cerută de lege”, Boc şi Pogea când au aprobat trei memorandumuri întocmite şi susţinute spre aprobare de ministrul Videanu, iar Cioloş când a redactat şi semnat o adresă în calitate de ministru al Agriculturii.
„Este de precizat că (…) s-a reţinut în sarcina inculpatului Videanu Adriean că acesta ar fi determinat pe membrii Guvernului Boc Emil să adopte cele trei memorandumuri. (…) Termenul a determina trebuie reţinut şi interpretat în sensul că inculpatul Videanu Adriean a sugerat, a impulsionat, a folosit metode persuasive asupra membrii Guvernului (…). Această determinare a prezentat un procedeu mai amplu, în sensul că din partea iniţiatorului memorandumului, respectiv ministrul economiei, s-au realizat mai multe activităţi în concret: a pregătit mapele ce conţineau forma tehnoredactată a actului (memorandumului) respectiv pentru fiecare membru al Guvernului, ca aceştia să-şi însuşească conţinutul acestora, a susţinut verbal pentru aprobare, dând asigurări/solicitând să adopte pe încredere prim-ministrului şi miniştrilor că măsurile sunt verificate şi sunt necesare industriei chimice şi agriculturii din România şi sunt imparţiale”, se arată în rechizitoriu.
Ca probă în acest sens este invocată stenograma şedinţei de Guvern din data de 18 martie 2009, când Adriean Videanu i-a rugat pe participanţi să nu intre în detalii tehnice, asigurându-i însă că măsurile propuse sunt „măsuri efective şi reale pentru sprijinirea economiei” care vor fi nediscriminatorii, subliniind că „toată lumea are de câştigat”.
Procurorii mai menţionează că Adriean Videanu a încercat, iniţial, să paseze în sarcina Guvernului responsabilitatea pentru adoptarea celor trei memorandumuri.
UPDATE. Fostul ministru Varujan Vosganian urmează să fie cercetat într-un dosar disjuns din cel al Romgaz. Pentru aceasta procurorii DIICOT trebuie să solicite ridicarea imunităţii sale parlamentare, conform Digi 24.
Procurorii DIICOT au decis, în octombrie 2016, refacerea anchetei în dosarul „Gaze ieftine”, în care sunt cercetaţi omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
Iniţial, ancheta îl viza şi pe fostul ministru Varujan Vosganian, însă acesta a scăpat de dosar, după ce Senatul a respins, în 2013 şi 2015, cererile DIICOT de punere sub urmărire penală a acestuia.
Adrian Videanu și Ioan Niculae au fost trimiși în judecată. Acuzațiile procurorilor
Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian şi, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
DIICOT mai susţine că demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
Procurorii mai arată că prin activitatea miniştrilor Vosganian şi Videanu, respectiv prin vânzarea preferenţială către Interagro a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale.
Mai mult, Romgaz şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.
În referatul procurorilor s-a mai reținut că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro