Principalii jucători la alegerile din Austria
Sebastian Kurz, de 31 de ani, ministrul de Externe al Austriei și liderul Partidului Popular Conservator (OVP) începând din luna mai a acestui an, are cele mai mari șanse să devină noul cancelar și cel mai tânăr lider al țării.
Partidul Popular a fost într-o coaliție de guvernământ cu social-democrații (SPO) al cancelarului Christian Kern, dar parteneriatul lor s-a prăbușit în luna mai.
Sebastian Kurz a convocat alegeri anticipate după ce fostul lider al OVP și vice-cancelarul Austriei, Reinhold Mitterlehner, au demisionat din ambele posturi în primăvară.
Sondajele anunță pierderi grele pentru partidul lui Kern și o victorie clară pentru Kurz, care este probabil să creeze o nouă coaliție cu Partidul Libertății de extremă dreapta (FPO). Acesta este condus de Heinz Christian-Strache, care a dus o campanie electorală în care a vorbit de ”eliminarea migrației” și interzicerea „Islamului fascist”.
Spre deosebire de partidul de extremă dreapta AFD din Germania, care a câștigat primele locuri în Bundestag în alegerile federale de luna trecută, FPO are o istorie lungă în parlamentul Austriei și a făcut parte dintr-un guvern de coaliție între 2000 și 2005.
Primele alegeri după prezidențialele controversate din 2016
În 2016, austriecii au votat de trei ori pentru președinte. Primul tur de scrutin a avut loc în luna aprilie, iar în turul secund au ajuns doi candidați, Norbert Hofer de la Partidul Libertății și independentul Alexander Van der Bellen. Cel din urmă a câștigat turul doi, dar contracandidatul său a contestat rezultatul alegerilor, iar în luna decembrie, austriecii au fost chemați a treia oară la urne.
Alexander Van der Bellen a câștigat detașat și a descris câștigul său drept o victorie pentru „libertate, egalitate și solidaritate”.
Dar, cum aproape jumătate din electoratul austriac și-a exprimat votul pentru un candidat de extremă-dreapta, anti-imigrație cu mai puțin de un an în urmă, toate privirile vor fi îndreptate spre performanța Partidului Libertății în alegerile parlamentare de pe 15 octombrie.
Cum funcționează votul?
Aproximativ 6,4 milioane de austrieci sunt pe listele de alegători. Ei vor alege cei 183 de membri ai Consiliului Național austriac (sau „Nationalrat”), cea mai mare și cea mai importantă din cele două camere ale legislativului.
În prezent, SPO este principalul partid cu 52 de locuri, în timp ce OVP are 47 și FPO 40.
Care sunt subiectele cheie la alegerile din Austria problemele cheie?
Subiectul imigranților a dominat campania electorală. Kurz a avut o poziție fermă solicitând limitarea numărului de refugiați care intră în Europa și reducerea numărului de imigranți care trăiesc în Austria.
Perioada sa de ministru de externe sugerează că poziția sa dificilă nu este doar o retorică menită să atragă alegătorii de la Partidul Libertății împotriva imigranților.
Cum vor fi afectați românii?
Pentru românii aflați în Austria, sau cei care plănuiesc să meargă acolo, la muncă, sau permanent, situația nu este deloc roz. O coaliție OVP / FPO va fi puternic resimțită de cei care caută o viață nouă în Austria și posibil și în Uniunea Europenă.
Un guvern de dreapta, condus de Kurz, va reduce probabil drepturile migranților și refugiaților deja în Austria și va îngreuna accesul altora.
Și, deși este puțin probabil ca Austria să părăsească UE, tendințele naționaliste ale lui Sebastian Kurz și Christian-Strache ar putea pune în discuție noțiunea de Uniune Europeană liberală și centralizată, definită prin solidaritate și cooperare, așa cum este promovată de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel .
O astfel de coaliție va fi o veste proastă și pentru social-democrația europeană într-un an în care partidele de centru-stânga s-au prăbușit deja în Franța și Germania, scrie CNN.